ABD, Zafer Çağlayan’ı nasıl dinledi?

    0

    FBI, 16 kez bombalı saldırıda bulunan, 3 kişiyi öldüren ve 26 kişiyi yaralayan ünlü “Unabomber”ın evini arama izni çıkarmak için günlerce uğraşmış; operasyonun başlamasına dakikalar kala gerekli imzayı yargıçtan alabilmişti. Ancak o köprünün altından çok sular geçti.
    Örneğin, meşhur ‘deep web’de, yani saklı internette, yani hiçbir arama motorunda çıkmayacak şekilde dizayn edilmiş, gizli ve çoğunlukla envai çeşit pisliğin döndüğü ortamda “silkroad” sitesiyle uyuşturucu ticaretinden pek de fazla işe yaramayan sanal ortamınyürütücüsü Ross Ulbricht’in davasında olanlar gibi… ABD, silkroad’un kullandığı İzlanda’dakiyabancı bir server’ı hack’ledi ve kuruluşundan bu yanaki tüm arşivini ele geçirdi. Davada da buldukları her delili mis gibi kullanıp, yargıcın da sadece savcılık lehine kararlar almasıyla Ulbricht’i ömür boyu hapse mahkûm ettirdiler. Savunma makamına, ‘Bu delilleri nasıl buldunuz?’ sorusunu sordurtmadılar bile. Dolayısıyla davanın, ABD hukuk içtihadındaki yeri hâlâ tartışmalı. Ancak davanın ABD Anayasası’nın 4. ek maddesiyle birebir çeliştiğini biliyoruz. Maddeyi “Anayasaya aykırı olarak elde edilmiş bulgular, mahkemede delil olarak sunulamaz” diye özetleyebiliriz. Bu, her hukuk devleti anayasasında (bizde 38. madde) olan genel geçer bir yasadır. Yargı kararı olmadan yasadışı arama, dinleme ve takiplerin hepsi bu kapsama girer.
    Peki ben lafı niye bu kadar dolaştırdım? İşadamı Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı tutuklayan ABD, en son eski Bakan Zafer Çağlayan için de tutuklama kararı aldı.

    Yazının devamı için