Referandum, tezkere ve TSK’nın görevlendirilmesi

    0

    Hükümet, TBMM’den TSK’yı Irak ve Suriye’de görevlendirme yetkisi aldı. Amaç, Suriye’de çatışmasızlık bölgelerinin kurulması, Irak’ta Barzani’nin bağımsızlık referandumunun ardından yaşanabilecek gelişmelere hızla cevap verebilmek.
    Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nde referandumu izleyen süreçte TSK’nın harekâta girişebileceği algısı gittikçe güçleniyor. Bunun nedeni günlerdir Irak sınırında devam eden askeri tatbikat, Irak’ta konuşlu TSK unsurlarının varlığı ve medyada artan görünürlük. Oysa tablo gördüğümüz ve düşündüğümüzden çok daha karmaşık.
    Her ne kadar hükümet Irak’a asker gönderme yetkisi almış olsa da, bu, TSK’nın doğrudan rol üstleneceği anlamına gelmiyor. Türkiye’nin öncelikle politik hedefini tanımlaması, bunu gerçekleştirmede TSK’nın üstleneceği rolleri açıkça belirlemiş olması gerekiyor. Harekete geçmek için tüm ülkeler gibi Türkiye’nin de Kürt Bölgesel Yönetimi ile Irak merkezi hükümetinin sorunu yönetme biçimini, atacakları adımları ve kullanacakları araçları bekleyip görmek zorunda.
    Ortadoğu’daki mevcut dengeler/dengesizlikler, Irak’ın jeopolitiği, sahip olduğu doğal kaynaklar ve Kürtlere dair uluslararası algı komşuların askeri müdahalesini zorlaştıran faktörler gibi görünüyor. İran’a dair kuşkular, Türkiye’nin mutlaka “engellenmesi gereken tarihi umutları”, Bağdat yönetiminin sorunlu “Kürtlerle İlişkiler Tarihi” askeri müdahale halinde sorunu “Kürt bağımsızlığından”, “mazlum” Kürtlerin korunmasına dönüştürecektir. Bunun anlamı, TSK’nın doğrudan rol üstlenmesinin bir dizi zor koşula bağlı olduğudur.
    Oysa geri planda kalmış olsa da tezkerenin doğrudan uygulamaya gireceği ülke Suriye. Türkiye, İran ve Rusya ile birlikte Astana görüşmelerinin ardından çatışmasızlık bhayata geçirmek için beş yüz askerini İdlib’in çeşitli yerlerine sevk edecek.

    Yazının devamı için