Üzerimizdeki Almanya-İngiltere savaşı

    0

    Sir Alan Duncan,15 Temmuz sonrasında yaşanılan Türkiye-Batı gerginliğinde farklı konuma sahip bir politikacı… Birleşik Krallığın, Dışilişkiler ve İngiliz Uluslar Topluluğu ilişkilerinden sorumlu devlet bakanı, fiili olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un sağ kolu…

    Duncan,15 Temmuz ihaneti karşısında Batılı başkentlerden demokrasimize sahip çıkmalarını beklediğimiz o günlerde uçağa atladığı gibi soluğu Ankara’da alan ilk Batılı bakan… O günden bu yana ayağını Türkiye’den hiç eksik etmedi, son olarak beşinci kez geldi…

    Onu, 30 Ocak 2017 günü, Türkiye’deki gelişmelerle ilgili rapor hazırlayan Avam Kamarası Komisyonu’nda yaptığı cesur çıkıştan tanıyoruz, Duncan, 15 Temmuz’un bir FETÖ saldırısı olduğunu, Türkiye’nin yaşamakta olduğu siyasi travmayı çözmeye çalıştıklarını söylemişti.

    Türkiye, 15 Temmuz sonrası Almanya’nın ilgisi için Şubat 2017’deki Merkel ziyaretine kadar bekleyecekti. Bu duruma ilk özeleştiri de Türkiye-Almanya ilişkilerinde “kriz noktası” olmayı sürdüren Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’den 30 Haziran 2017’de şu sözlerle geldi: Almanlar olarak biz, darbeyi reddettiğimizi ve Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu daha fazla vurgulayabilirdik. Bunu açıkça söylüyorum. Ama biz (darbe sonrası) hemen oraya gidebilirdik. Bence bir yanlış yaptığımıza inanıyorum.

    Çok geç bir özeleştiri… Ayrıca, bu açıklamanın içinde, Alman istihbarat şefinin “15temmuz’da FETÖ varlığına ikna olmadık” sözleri, Alman medyasının darbeyi atlatmamızdan yalnız 3 gün sonra başlattığı (Kılıçdaroğlu buna sonradan 20 Temmuz darbesi dedi) “darbe püskürtüldü ama diktatörlük kuruldu” yayınları, darbeci kaçakların korumaya alınması, 16 Nisan referandumu öncesinde açıkça “hayır cephesine” destek verilmesi, AK Parti ve MHP’nin Avrupa’daki siyasi çalışmalarına getirilen yasaklar, Kandil’in konuşturulduğu Almanya’nın iletişim hatlarının Erdoğan’a kapatılması gibi “vahim saldırılar” yok!..

    Oysa aynı dönemde, 16 Nisan referandumun yaklaşık üç hafta önce, York Dükü Prens Andew başkanlığındaki Birleşik Krallık heyeti ile Türkiye, “Türkiye-Britanya Tatlıdil Forumu”nda buluşup, Brexit sonrası Türk-İngiliz ilişkilerinin yeni rotasını çiziyordu…

    Bir Avrupa iç savaşı…

    Yazının devamı için