36 ülkenin notu indirildi..

0

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin notunu değiştirdi. Bloomberg HT’ye konuşan Fitch Ratings Kurumsal İletişim Direktör Yardımcısı Athos Larkou, “Bu yıl, 30’u gelişmekte olan piyasalar ve 6’sı gelişmiş ülkeler olmak üzere toplam 36 ülkenin notunu indirdik.” dedi.

“Şu anda toplamda 44 ülke negatif görünüme sahip ve sadece iki ülke pozitif görünüm seviyesinde.” diyen Larkou, 2019 yılında 18 ülkenin negatif görünüme ve 14 ülkenin pozitif görünüme sahip olduğunu da belirtti. Larkou, “Bu not indirimlerinin hepsinin tek sorumlusunun koronavirüs olduğunu söyleyemeyiz fakat koronavirüsün rekor sayıdaki not indirimlerinde ağırlıklı bir etkisi olduğunu söylemek doğru olacaktır.” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin “BB-” olan kredi notunu değiştirmedi ancak görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Fitch’ten yapılan açıklamada, Döviz rezervlerinin azalmasının, zayıf para politikasına ait kredibilitenin ve kısmen güçlü bir kredi teşviki ile beslenen büyük bir cari açığın dış finansman risklerini daha da artırdığı belirtildi.

Kuruluş, 31 Temmuz’da yayınladığı görünüm raporunda, ABD’nin görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Ülke notunuysa değiştirmeyerek “AAA” seviyesinde bıraktı.

Düşen petrol fiyatları Körfez ülkelerinin bütçelerine darbe vurdu

Fitch Ratings, 17 Ağustos tarihli raporunda, Umman’ın kredi notunu “BB”den “BB-“ çekti ve ülke görünümünü “negatif” olarak teyit etti. Artan bütçe açığının ülkenin bilançosunu ciddi derecede etkileyeceğini belirten kuruluş, kamu borcunun GSYH’nin yüzde 80’ine ulaşabileceğine dikkat çekti.

14 Ağustos tarihli raporunda, Bahreyn’in notunu “BB-“ seviyesinden “B+” seviyesine indiren Fitch Ratings, ülkenin görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Kuruluş, ülke gelirlerinin yüzde 70’ini oluşturan hidrokarbon fiyatlarının düşmesiyle beraber diğer endüstrilerde de bir daralma yaşanacağını, bundan dolayı da ekonominin 2020’de yüzde 15.5 daralacağını öngörüyor.

Japonya’nın not görünümü “negatif”e düştü

Kuruluş Japonya’nın görünümünü “durağan”dan “negatif”e düşürürken, kredi notunu “A” olarak teyit etti. Ülke ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5 daralacağını belirten Fitch Ratings, GSYH’nin 2021 yılı dördüncü çeyrekten önce pandemi önce seviyelere gelmesinin çok zor olduğunu düşünüyor.

Fitch Ratings, 24 Haziran’da, Kanada’nın kredi notunu “AAA” seviyesinden “AA+” seviyesine düşürdü ve ülkenin görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Kanada’nın 2020 yılında daha büyük bir bütçe açığıyla karşılaşacağına değinen kuruluş, pandemi sonrasında ülkenin kamu borcu oranlarının artacağını belirtti. Fitch, Kanada’nın kamu borcu/GSYH oranının 2019’daki yüzde 88.3 seviyesinden, 2020 yılında yüzde 115.1 olmasını bekliyor.

Arjantin temerrüde düştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Arjantin’in kredi notunu “C”den “RD”ye, yani sınırlı temerrüde, düşürdü. Bu not indiriminde, Arjantin hükümetinin 30 gün içerisinde ödemesi gereken ve 22 Mayıs’ta süresi dolan devlet tahvilinin faiz ödemesini gerçekleştirememesi neden olarak gösterildi. Bu da Fitch kriterlerine göre hükümetin temerrüde düştüğünün bir göstergesi.

Kuruluş, Brezilya’nın “BB-“ seviyesinde bırakırken, ülkenin görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Ülke ekonomisinin 2020 yılında yüzde 4 küçüleceğini tahmin ediyor.

Avustralya ekonomisi 28 yıldan sonra ilk defa küçülecek

Avustralya’nın kredi notunu “AAA” olarak teyit eden Fitch Ratings, ülkenin görünümünüyse “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Ülke ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5 daralacağını tahmin eden kuruluş, 28 yıl art arda yaşanan büyüme sonrasında bunun bir ilk olduğunu kaydetti.

Fitch Ratings, 15 Mayıs’ta Fransa’nın görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi ve kredi notunu “AA” olarak teyit etti. Ülkenin kamu borcu/GSYH oranında artış bekleyen kuruluş, 2019 yılında yüzde 98.4 olan oranın 2020 yılında yüzde 115.3’e çıkmasını bekliyor.

İtalya’nın kredi notunu “BBB” seviyesinden “BBB-“ seviyesine düşüren Fitch Ratings, ülkenin görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Kuruluş, pandeminin ülke ekonomisini ciddi derecede etkileyeceğini ve GSYH’sinin yüzde 8 daralmasını bekliyor.

Avusturya’nın görünümünü “pozitif”ten “durağan”a çeken kuruluş, ülkenin kredi notunuysa “AA+” seviyesinde teyit etti. 2020 yılında ülke ekonomisinin yüzde 8.3 daralacağını öngörüyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz