AİHM’den Demirtaş kararı.. Tutukluluğu sona erdirilsin

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Edirne’de tutuklu bulunan HDP eski Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmeden AİHM, Türkiye’den, Demirtaş’ın duruşma öncesi tutukluğunun sona erdirilmesi için gerekli tüm tedbirleri almasını istedi.

Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesinin 3. fıkrasını, özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün 3. maddesini ve hakların kısıtlanmasının sınırlarıyla ilgili 18 maddeyi ihlal ettiğine hükmeden AİHM, Demirtaş’ın ifade özgürlüğü ile ilgili 10. madde, kişisel başvuru hakkıyla ilgili 34. maddeden yaptığı başvuruyu reddetti, 5. maddenin 1. fıkrası ve 4. fıkrasıyla ilgili ihlal olmadığına karar verdi.

AİHM kararı gereği Türkiye, 25 bin avro ödeyecek. Türkiye’nin bu karara üç ay içinde itiraz edip, başvurunun temyiz özelliği gören büyük mahkemede görülmesini isteme hakkı var.

AİHM gerekçeli kararında, Demirtaş’ın tutukluluğunun uzatılmasıyla ilgili yargı kararlarının yeterli gerekçelere dayandırılmadığı görüşü dile getirildi ve Türkiye’nin başvuru sahibinin duruşma öncesi tutukluğunun sona erdirilmesi için gerekli tüm tedbirleri alması istendi. Demirtaş’ın referandum ve cumhurbaşkanlığı gibi iki önemli seçimin kampanyalarına katılamağı hatırlatılan gerekçeli kararda, “tutukluluğunun uzun sürmesinin, demokratik toplumun en önemli kavramlarından özgür siyasi tartışma ve çoğulculuk ilkesiyle bağdaşmadığı” yorumu yapıldı.

Yine kararda, Demirtaş’ın tutukluluğu yüzünden meclis çalışmalarına katılamamasının, parlamentoya seçilme hakkı çerçevesinde, halkın özgür ifadesini yansıtma açısından haksız bir müdahale olduğu saptamasından bulunuldu.

Başvurunun geçmişi

AİHM, Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1.4.5. fıkralarından yaptığı şikayeti değerlendirdi. Bu maddeler, makul bir süre içinde yargılanma, ön duruşma öncesi gözaltı ve tutuklu yargılanmayla ilgili koşulları içeriyor.

Demirtaş’ın avukatları müvekkillerinin, özellikle ilk duruşma öncesi ve sonrası “tutukluluğun keyfi ve makul süreden oldukça uzun olduğu, haksız temellere dayandığı, isnat edilen suçla ilgili dava dosyasına yeterince hızlı bir şekilde ulaşılamadığı” şikayetinde bulunmuştu.

Başvuruda, “siyasi yetkililerle ilgili eleştirel görüşlerini susturma amacıyla Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı” görüşü dile getirilmişti. Başvuruda, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, şikayeti hızlı bir şekilde incelememesi de eleştirilmişti.

Adalet Bakanı Gül: Kararı bir görelim

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararına ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Bütçe çalışmaları sebebiyle kararı henüz görmediğini belirten Gül, “Kararı bir görelim. Kaldı ki bu konuda yargılamayı verecek olan yargı mercii verecektir. Bizim bir şey söylememiz doğru değil.” ifadesini kullandı.

Demirtaş’ın tahliye edilip edilmeyeceği sorusu üzerine Gül, “Kararı görmek lazım ve takdir edecek makam yargı makamıdır. AİHM iç hukukun bir parçası. Bunu da reformcu bir parti olarak AK Parti getirdi ama bu karar ne getiriyor, ne yapıyor, ne karar verilmiş, bunların takdiri de yine mahkemenin vereceği bir karardır. Yargılama halen derdesttir. Yargılamayı yapan mahkeme AİHM kararı gerekçelerini dikkate alarak bir değerlendirme yapacaktır. Hepimizin bağımsız yargının kararına saygı göstermesi lazım. Tahliyeyi verecek olan siz de ben de değilim, bağımsız Türk yargısıdır.” diye konuştu

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz