Anadolu basınını bitirmek için düğmeye basıldı..

0

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, dokuz ilin ardından bugün Hatay’da gazetecilerle bir araya geldi. Anadolu basınını bitirmek için birilerinin düğmeye bastığını savunan Karaca, şunları söyledi:

“Anadolu basını yanıyor. Anadolu basını yok oluyor diye haykırıyoruz ama maalesef duyan yok. Artı bunu duymazken bir de tasarruf tedbirleri çıkarıp abone ücretlerine göz dikiliyor. Bayramlarda dini ve milli bayramlarda verilen ilanlara göz dikiliyor. Yani bu şunu gösteriyor. Artık Anadolu basınını bitirmek için düğmeye basıldığını gösteriyor. Bunun aksini kimse iddia edemez.

Bugün Türkiye’de bir İletişim Dairesi Başkanlığı var. Basınla iletişimle ilgilenmesi gereken İletişim Dairesi Başkanlığı, maalesef basınla en küçük bir ilgisi alakası yok. Basın kartı sorunlarımız var. Müracaat ediyoruz, müracaat günümüz bitiyor iki yıl bekliyoruz, bir iki yıl daha bekliyoruz kartımızı alamıyoruz. Meslek değiştiriyoruz, gazete değiştiriyoruz, televizyon değiştiriyoruz kartımızı değiştirmek istiyoruz bir bekleme süresinden daha fazla bekliyoruz. Yani Anadolu basınının bitmesi için her türlü çaba sarf ediliyor.

Biz, Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Meclis’te bir yasa hazırlanarak radyolara, televizyonlara, gazetelere, internet sitelerine bir destek paketinin verilmesi gerektiğini söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. Maalesef bu Meclis’e kadar geldi, ama iktidarın oylarıyla kabul edilmedi.

Değerli arkadaşlarım tabii ki gazetelerimizin, televizyonlarımızın, radyoların sorunları var. Bizim en büyük şu anda başımızın derdi; yasası olmadığı için internet sitesi gazeteciliği. Bu internet sitesi gazeteciliğini çok iyi yapan arkadaşlarımız var, meslektaşlarımız var. Onları tenzih ediyorum. Bunun için bir an önce internet yasasının çıkması gerekir. Eğer çıkmadığı sürece mesleğimiz her geçen gün biraz daha yara alacaktır.

Temenni ediyoruz ki son günlerde Sayın Cumhurbaşkanı ve Mecliste bu konuda tartışmalar başladı. Gerek sosyal medya gerek internet gazeteciliği gerek dijital yayınla ilgili inşallah bunlara bir yasa çıkararak kimin yapıp yapmadığı ortaya çıksın. 

Tabii ki gazetelerimizin, televizyonlarımızın, radyolarımızın, internet sitelerimizin sahiplerinin sorunları çok fazla. Bunu biliyoruz. Ancak bu sorunların fazlalığından dolayı mesleğimizde en çok mağdur olan kişiler çalışanlar. Çalışan değerli arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu Anadolu’da asgari ücret almaktan bile mahrumlar.

Bu nedenle biz gazetelerin, televizyonların, radyoların sahiplerine destek paketi hazırlanırken mutlaka çalışanlara da bir destek paketinin verilmesi gerektiğini karşılıksız bir destek verilmesini de savunuyoruz. Ve ne yazık ki çok acı ki son 4-5 yıl içerisinde Türkiye’de 10 binin üzerinde bilfiil çalışan gazeteci arkadaşlarımız işsiz. Bunlara iletişim mezunlarını falan katmıyoruz. Her yıl 7-8 bin iletişim mezunu mezun oluyor. Tabii ki iş bulamadığı için başka dallara başka işyerlerine istihdam edilmek için çaba sarf ediyor.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz