Ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi..

0

İsrail ile Hamas arasında Mısır’ın ara buluculuğunda varılan, “karşılıklı ve eş zamanlı olması” kararlaştırılan anlaşma, 02.00’de uygulamaya konuldu.

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail Güvenlik Kabinesinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 10 Mayıs’tan bu yana devam eden saldırılara son verilerek ateşkese gidilmesi için yapılan oylamayı kabul ettiği bildirilmişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de İsrail ile Gazze Şeridi’nde ateşkesin yerel saatle bu gece 02.00’de başlayacağını doğrulamıştı. İsrail savaş uçakları ateşkese bir saat kala Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar düzenlemeye devam etmişti. İslami Cihad Hareketi’nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri de saldırılara karşılık Gazze çevresindeki bölgelere roket attıklarını açıklamıştı.

Gazze’ye yönelik 10 Mayıs’tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65’i çocuk, 39’u kadın 232 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinliler, sokaklara çıkarak sevinç gösterisinde bulundu.

Gazze Şeridi’nin çeşitli kentlerinde yüzlerce genç yürüyüşler düzenledi. Başta Ramallah olmak üzere Batı Şeria’daki kentlerde de sokaklara çıkan gençler, Gazze’deki Filistin direniş gruplarına destek sloganları attı.

Filistinli gençler, “Ramallah’tan onurlu Gazzemize selam olsun”, “Fetih, İslami Cihad ve Hamas. Birliğiniz bizi gururlandırdı” şeklinde sloganlar atarak ateşkesten duydukları sevinci ifade etti.

İsrail ile Hamas arasında varılan, karşılıklı ve eş zamanlı olması kararlaştırılan anlaşma, 02.00’de yürürlüğe girmişti. Gazze’ye yönelik 10 Mayıs’tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65’i çocuk, 39’u kadın 232 Filistinli hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkesi memnuniyetle karşıladı, taraflara ateşkesin uygulanması çağrısı yaptı.

“11gün boyunca ölümle sonuçlanan çatışmaların ardından Gazze ve İsrail arasındaki ateşkesten memnuniyet duydum” diyen Guterres, “Taraflara ateşkesi uygulamaları çağrısı yapıyorum.” ifadesini kullandı.

Ateşkesin sağlanmasında Mısır ve Katar’ın çabalarına da değinen Guterres, uluslararası toplumdan da Filistin halkının ve kurumlarının yeniden inşası ve toparlanması için BM ile çalışmasını istedi.

İsrailli ve Filistinli liderlerin, ciddi bir diyaloğun başlatılması için sükuneti yeniden tesis etmenin de ötesinde bir sorumluluk taşıdığını belirten Guterres, İsrail ve Filistin’e; BM, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya’dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü dahil uluslararası ve bölgesel aktörlerle iki devletli çözüm için anlamlı müzakerelere dönmesi çağrısı yaptı.

Ateşkesin ardından hangi adımlar atılması gerektiği yönündeki soruyu da yanıtlayan Guterres, “Ateşkesi sağlamlaştırmak çok önemli, Gazze’nin toparlanması için güçlü bir insani yardım programı oluşturmak çok önemli ve iki devletli bir çözüm için barış sürecini yeniden canlandırmak, barış sürecini başlatmak çok önemli.” dedi.

İngiltere’de Muhafazakar Partili Lordlar Kamarası Üyesi Warsi, ülkesinin Filistin politikasını eleştirerek, “İsrail’i yerleşim alanlarını genişletmekten, zorla tahliyelerden ve ev yıkımlarından caydırmak için hiçbir şey yapmıyoruz.” dedi.

Barones Sayeeda Warsi, parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda yaptığı konuşmada, hükümetin Filistin politikasını eleştirdi. İngiliz hükümetinin, iki devletli çözüm politikası olduğunu ancak Filistin’i devlet olarak tanımadığına işaret eden Warsi, İngiliz bakanların Filistin’in adını kullanmayı dahi reddettiklerini belirtti.

Warsi, hükümetin, bir barış süreci politikası olduğunu fakat bu süreci başlatmak ya da öncelik vermek gibi bir arzusunun ise olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Yerleşim yerlerinin inşasının yasa dışı ve uluslararası hukuka aykırı olduğuna dair bir politikamız var ancak her yıl İsrail hükümeti ve diaspora grupları tarafından desteklenen, daha fazla yerleşimcinin Filistin’de daha fazla toprak işgal etmelerinin bir sonucu yok. İsrail’i yerleşim alanlarını genişletmekten, zorla tahliyelerden ve ev yıkımlarından caydırmak için hiçbir şey yapmıyoruz. Bu bir etnik temizlik ve Filistin devletinin var olduğu gerçeğini bile inkar ediyor.”

“İngiliz hükümeti, Filistin’deki savaş suçlarıyla ilgili soruşturmalara karşı çıkıyor”

Hükümetin politikasının, insan haklarını savunmak olduğunu ancak her yıl yüzlerce Filistinli çocuk tutuklanırken, kötü muamele görürken ve hapsedilirken hiçbir eylemde bulunmadığını söyleyen Warsi, hükümetin uluslararası hesap verebilirliği destekleme politikası yürüttüğünü fakat Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Filistin’deki savaş suçlarıyla ilgili soruşturmalarına ise karşı çıktığı eleştirisinde bulundu.

Warsi, “Nesillerin abluka altında yaşadığını, Wight Adası büyüklüğündeki Gazze’den hiç ayrılmadıklarını ve Dünya Sağlık Örgütü’nün hayvanlar için bile uygun olmadığını söylediği suyu içtiğini biliyoruz. Kovid-19 salgının ortasında, Gazze’nin tek Kovid-19 test laboratuvarının İsrail ordusunun bombalamasında zarar gördüğünü biliyoruz.” dedi.

“Gazeteciler kasıtlı hedef alınıyor”

Öte yandan, gazetecilerin kasıtlı olarak hedef alındığını da bildiklerini söyleyen Warsi, kadın bir gazetecinin saldırıya uğradığını ve başörtüsünün İsrail askerleri tarafından başından çıkarıldığını da bildiklerini kaydetti.

Warsi, “Uluslararası Af Örgütü’nden Gazze’de artan ölü sayısını biliyoruz. Tüm aileler savaş suçu olarak yargılanacak saldırılarda yok oldu. İsrail’in evlere, hastanelere, kütüphanelere ve hayır kurumlarına yönelik saldırılarının giderek artan yıkımını BM’den biliyoruz. Geçen hafta İsrail askerlerinin Batı Şeria’da 3 Filistinli çocuğu daha öldürdüğünü biliyoruz. Bu korkunç şiddetin sıfır hesap verilebilirliği olacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İngiliz hükümetini, dar siyasi çıkarları bırakmaya ve işgale son vermek için birlikte duran İsrailli ve Filistinlileri dinlemeye davet eden Warsi, “Bu sessizliğimiz, konumumuzu ahlaki açıdan savunulamaz kılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz