Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yıl dönümü..

0

Avrupa Konseyi üyesi devletlerin dışişleri bakanları tarafından Roma’da 4 Kasım 1950 tarihinde imzalanan ve 3 Eylül 1953 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yıl dönümü. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin denetim organı ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM).

Türkiye, sözleşmeyi 4 Kasım 1950 tarihinde imzaladı. 10 Mart 1954 tarih ve 6366 sayılı Onay Kanunu, 19 Mart 1954 tarih ve 8662 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Onay belgeleri, 18 Mayıs 1954 tarihinde Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne tevdi edildi ve sözleşme, Türkiye bakımından bu tarihte yürürlüğe girdi.

Sözleşme’de, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde güvence altına alınan medeni ve siyasi hakların sınırlı bir bölümüne yer verildi. Bu sınırlı haklar listesi, daha sonra yürürlüğe giren protokollerle genişletildi. 2015 yılı Mayıs ayı itibariyle, Sözleşme’ye ek 16 Protokol bulunuyor. Sözleşme’nin kapsamı, protokollerle eklenen yeni haklarla genişliyor. Fakat bu genişleme, sadece protokolleri onaylayan devletler açısından söz konusu.

Sözleşmeyi imzalayan ülkelerin kendi vatandaşlarına tanıyacakları hak ve özgürlükler:

Yaşam hakkı yasanın koruması altındadır.

İşkence Yasağı

Kölelik ve zorla çalıştırma (Zwangsarbeit) yasağı

Özgürlük ve güvenlik hakkı

Adil yargılanma hakkı

Verilen cezanın yasal/hukuki zemini olmak zorunluluğu

Özel hayatın ve aile hayatının korunması

Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü

İfade özgürlüğü

Dernek/Sendika kurma ve toplanma özgürlüğü (Versammlungs- und Verinigungsfreiheit), (sendika kurma, protesto hakları)

Evlenme hakkı

Etkili başvuru hakkı: bu sözleşmedeki maddelere aykırı durumlarda ülke içindeki hukuka başvurma

Ayrımcılık yasağı (Diskriminierungsverbot)

Olağanüstü Hallerde Askıya Alma (Savaş veya ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde her Yüksek Sözleşmeci Taraf, ancak durumun gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka yükümlülüklere ters düşmemek koşuluyla bu Sözleşmede öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilir)

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Metni..

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz