Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tuttu..

0

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB’den yapılan açıklamada, Yönetim Konseyi’nin, bugünkü toplantısında, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı, politika faizinin sıfır, 2016’dan beri eksi olan mevduat faizinin yüzde eksi 0,40 ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 0,25’te bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, faiz oranlarının, en azından gelecek yılın ikinci yarısına kadar ve enflasyon hedefi olan yüzde 2 doğrultusunda mevcut seviyesinde veya daha düşük kalmasının beklendiği kaydedildi.

Öte yandan, ECB Başkanı Mario Draghi, TSİ 15.30’da düzenlenecek basın toplantısında konuşacak.

Ekonomistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararının beklenmesi, daha fazla ekonomik verilere ihtiyaç duyulması, gelecek yeni öngörüler ve bankanın açıklaması beklenen tedbirlerin karışıklığından dolayı ECB’nin parasal teşvik için eylül ayını bekleyeceğini ifade ederek, bankanın daha düşük faiz ve potansiyel parasal genişleme sinyali vermesinin dikkati çektiğini kaydetti.

Lagarde’ın yeni başkan atanmasına onay

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi’nin, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin ECB Başkanlığı’na mevcut Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’ın atanması önerisine itirazı olmadığı bildirildi. ECB’den yapılan açıklamada, Yönetim Konseyi’nin bugün toplanarak AB Konseyi’nin ECB Başkanlığı için IMF Başkanı Lagarde’ı aday göstermesini kabul ettiği ve konseyin bu konuda herhangi bir itirazı olmadığı belirtildi.

AB üyesi ülke liderleri, ECB Başkanlığı görevi 31 Ekim’de sona erecek Mario Draghi’nin yerine getirilecek isim konusunda uzun süren müzakereler sonucu IMF Başkanı Lagarde üzerinde uzlaşı sağlamıştı. Yönetim Konseyi’nin görüşünün Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımı ve Avrupa Parlamentosu’nun görüşünün kabulünden sonra yeni başkan, AB Konseyi tarafından atanacak.

IMF’nin ilk kadın başkanı, ECB’nin de ilk kadın başkanı olacak

IMF’nin ilk kadın başkanı olan Lagarde, bu görevi 2011’den beri yürütüyordu. Lagarde, ECB’nin de ilk kadın başkanı olacak. AB liderleri arasında yapılan müzakerelerde Lagarde’ın özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından ileri sürülmesi, ECB’nin yapısını siyasetçilerin şekillendirme çabası olarak algılanıyor.

Fransız kökenli avukat ve iş kadını olan 63 yaşındaki Lagarde’ın Fransa’da Maliye Bakanlığı yapmasına karşın merkez bankası tecrübesinin olmaması, piyasaların Lagarde’ın ECB Başkanlığı’na “mesafeli” yaklaşmasına yol açıyor. Tecrübeli bir merkez bankası yöneticisi ve iktisat bilimleri profesörü olan ECB Başkanı Mario Draghi, 2008 finansal krizinin hissedilmeye devam ettiği 2011’de ECB’nin başına getirildi. Draghi, Avro Bölgesi krizinde, “ECB’nin ortak para birimini savunmak için ne gerekiyorsa yapacağını” söylemişti.

Birçok uzman, Draghi’nin bu politikasının avroyu kurtardığı konusunda birleşirken, Draghi, “Avro Bölgesi’ni ekonomik krizden kurtaran isim” olarak büyük takdir toplamıştı. Draghi, Temmuz 2012’de Londra’da yaptığı konuşmada, “Görevimiz dahilinde ECB, avroyu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır ve bana inanın, bu yeterli olacak.” ifadelerini kullanmıştı.

ECB başkanları, 8 yıl görev yapıyor. Uzmanlar, Christine Lagarde’ın siyasi ağırlığının Avro Bölgesi hükümetlerinin kendisi üzerinde baskı kurmasını zorlaştıracağı öngörüsünde bulunuyor. Uzmanlar, Avro Bölgesi’nin büyük bir ekonomi olmakla beraber tek bir ayak olan ECB’nin üzerinde durduğunu ifade ederek, Lagarde’ın ECB Başkanı olarak yanlış kararlar vermesi halinde Avrupa projesinin çökmesine neden olabileceği gibi Lagarde’ın doğru kararlar vererek başarılı olmasının, söz konusu projenin sürdürülebilir ve etkili bir projeye de dönüştürebileceğini göstereceğini belirtiyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz