Avrupa Parlamentosu’ndan 28 Şubat davasıyla ilgili açıklama..

0

28 Şubat davasının ilk müdahil gazetecisi Cüneyt Alphan’ın, Yargıtay’ın kesinleşmiş kararına rağmen haklarının iadesi için açtığı dava, Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 28 Şubat davasını onamasına karşın Ankara 11. İdare Mahkemesi, 28 Şubat döneminde yapılan fişlemeleri yasal/hukuka uygun buldu. Gazeteci Cüneyt Alphan, avukatı aracılığıyla Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin kararına itiraz etti.

Yargıtay, 28 Şubat davasında aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanığa verilen hapis cezalarını onamıştı.

Alphan, yaşadığı mağduriyetleri Hakimler ve Savcılar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı makamıyla birlikte ABD Başkanı Joe Biden, AB Başkanı, AP Başkanı, Fransa, Almanya ve İngiltere Başbakanı ile Birleşmiş Milletler’e yazdığı mektupla anlattı. Joe Biden’ın ofisinden verilen cevapta, ABD Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ofisi tarafından en iyi şekilde cevaplanacağı bildirildi. Avrupa Parlamentosu Başkanı David Maria Sassoli de Alphan’a şu cevabı gönderdi:

“Sayın Cüneyt; Avrupa Parlamentosu Başkanı Sn. David Maria Sassoli’ye 22 Temmuz 2021’de gönderdiğiniz mesaj ve bir Kürt gazeteci olarak kişisel deneyiminizi ve ailenizin Türkiye’deki durumunu paylaştığınız için teşekkür ederiz. Lütfen e-postanızı ve endişelerinizi dikkatli bir şekilde okuduğumuzdan emin olunuz.

Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) uzun süredir devam eden bir ortağıdır. 2005 yılında AB ile katılım müzakerelerine girmiştir. Ancak, Türkiye hukukun üstünlüğünden ve Avrupa değerlerinden uzaklaşmaya devam ettiği için görüşmeler 2016’dan bu yana durmuştur.

Basın özgürlüğü, Suriye ve Libya’daki askeri operasyonlar ve Kıbrıs ve Yunanistan ile gaz sondajı anlaşmazlıkları ile ilgili durumun kötüleşmesinin ardından Avrupa Parlamentosu bu olumsuz gidişatın tersine çevrilmemesi halinde defalarca Türkiye’nin katılımıyla ilgili müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısında bulundu. Mayıs 2021’de Avrupa Parlamentosu, AB-Türkiye ilişkilerinin ‘tarihi bir düşük noktaya’ ulaştığını belirtti.

Hukuk kuralı:

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de insan ve temel haklar konusundaki gerilemeyi vurgulayan 2018 Avrupa Komisyonu raporunun arka planına karşı, Mart 2019 tarihli bir kararda, Türkiye’de uzayan olağanüstü halin hukukun üstünlüğünü aşındırdığını ve ülkede insan haklarını kötüleştirdiğini kaydetti.

Ülkede, ayrıca, ‘ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve usul ve mülkiyet hakları alanlarındaki ciddi gerileme’ konusundaki endişelerini dile getirdi. Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının hükümet tarafından atanan kayyumlarla değiştirilmesinin ardından, Eylül 2019’da Avrupa Parlamentosu, yetkilileri, gazetecileri, muhalif politikacıları ve insan hakları savunucularını eleştirenleri susturmak ve keyfi olarak gözaltına almak için kullanılan kovuşturmalarla ilgili endişelerini dile getirdiği bir kararı kabul etti.

Avrupa Parlamentosu’nun Rolü ve Avrupa Dış Eylem Servisi

Avrupa Parlamentosu, tüm dünyada hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygının ateşli bir destekçisi olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, Avrupa Birliği’nin (AB) siyasi ve yasama kurumu olarak, Avrupa Birliği ve Başkanı, kendilerine yalnızca AB Antlaşması’nın (Avrupa Birliği Antlaşması’nın 14. Maddesi) verdiği yetkileri kullanabilir.

Dolayısıyla Parlamento, AB üyesi olmayan ülkelerin ve diğer AB kurumlarının görev alanına giren yetkilere müdahale etme hakkına sahip değildir. Aynı şekilde, AB üyesi olmayan Devletlerin ulusal makamları üzerinde denetim yetkisi yoktur. Bu nedenle, görevi Avrupa Birliği ile diğer ülkeler arasındaki diplomatik ilişkileri yönetmek olan Avrupa Dış Eylem Servisi’ne (EEAS) dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Bay Josep Borrell, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi sıfatıyla EEAS’a başkanlık etmektedir. EEAS’ın Ankara’da da bir ofisi olduğunu lütfen unutmayın: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun web sayfasında daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz. Sağlanan bilgilerin yardımcı olacağını umuyoruz ve Avrupa Parlamentosu Başkanı ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz. Saygılarımla.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz