Başbakan Yıldırım: 2019 yılı sonuna kadar Türkiye’de tekli eğitime geçeceğiz

0

Başbakan Binali Yıldırım, 34 Eğitim Tesisinin Temel Atma Töreni’nde konuştu. Gençler için çok daha fazlasını yapacaklarını belirten Yıldırım, temeli atılan okullarla derslik ihtiyacının karşılandığını ifade etti. “Hedef ne?” diyen soran Yıldırım: şunları söyledi:

“2019 yılı sonuna kadar Türkiye’de tekli eğitime geçeceğiz, sabahçı-öğlenci artık bitecek. Öğrenci sabah okuluna gidecek akşama da dönüp evine gelecek. İşte bu temel atma bunun önemli bir adımıdır. 2019’un ilk harcını karıp, ilk temelini atmış oluyoruz.

Öyle bir yatırım yapalım ki inşaat, bina gibi 50-100 sene ömrü olmasın, nesilden nesile devam etsin, ilanihaye geliri olsun, işte bu yatırım eğitime yatırımdır. Geleceğe yatırım, gençlere yapılan yatırımdır. Onun için bu yatırımı yaparken hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık, kaçınmayacağız. 15 yıl geçti öğretmen sayısı iki katına çıktı, bir milyon 100 bine yaklaştık. Öğretmensiz okulumuz yok, boş geçen dersler artık tarih oldu. Bir öğretmenin 5 ayrı derse girdiği günler geride kaldı. Bu 15 sene içinde 300 bine yakın yeni derslik yaptık. Bu dersliklerle ne oldu, yaptık da ne işe yaradı? Her bir sınıftaki öğrenci sayısı 36 dan 24’e geriledi. Öğretmenlerimiz de kalabalık sınıflardan kurtuldu, daha çok ders anlatma, daha çok öğrencinin derse katılmasını sağladık. Her geçen gün okula giden öğrenci sayımız artmasına rağmen bunu başardık.

Ben ne diyorsam odur ha

TEOG sisteminde, ortaokuldan liseye geçişlerde her öğrenci sınava giriyordu, şimdi bunu kaldırdık, mecburiyet yok. İster sınava girsin, ister girmesin herkes mutlaka liseye, istediği bir yere kaydını yaptıracak. Hiçbir öğrencimiz dışarıda kalmayacak. Daha güzeli, mümkün olduğunca öğrencilerimiz evine yakın yerlerdeki okullara gidecek. Bazı şehirlerimizde, mahallesindeki okul yetmeyebilir ama diğer mahalle, bitişikteki mahalle veya hemen ondan sonraki ilçede ama mutlaka eğitim bölgesi dediğimiz yaşadığı yere yakın bir okulda liseye başlayacak.

Bakanımız ne dedi, ‘En iyi okul, eve en yakın okuldur.’ Bu prensiple hareket ettik. Bir de sınav var. Sınav niye? ‘Ben evin yanındaki okula gitmek istemiyorum da, birtakım proje okulları var, bu proje okullarına gideceğim.’ Olur, canın istiyorsa ona git. Onların sayısı bütün liseye gideceklerin sayısına yetmiyor. Onun için bir yarış olacak. Oraya gitmek isteyenler de sınava girecekler. Diyelim ki 120 bin öğrenci alacak bu okullar, sınavda en fazla notu olan 120 bin öğrenci, buraya yerleştirilecek. Peki 120 binin altında kalanlar ne oluyor, onlar da yine en yakın okula, istedikleri, seçecekleri 5 okuldan bir tanesine yerleşecekler. Mesele bu kadar basit ve açık.

Sizden özellikle istirham ediyorum. Bir sürü kafa karıştırmaya çalışanlar var. Olayı döndürüp dolaştırıyorlar bu kadar basit bir sistemi anlaşılmaz hale getiriyorlar. Bunlara hiç kulak asmayın. Ben ne diyorsam odur ha. Analar, babalar, şu anda eğitim çağında olan yavrularımızın geleceği, sizin için, bizim için, hepimiz için önemli. Biz de bir veliyiz. Dolayısıyla evlatlarımızın en iyi şekilde eğitim alması, istedikleri eğitimi alması, bizim en büyük arzumuz. Hiçbir öğrencimiz üzülmesin, stres yaşamasın. ‘Ben ne olacağım, nereye gideceğim’ diye kaygılanmasın. Bizim tek arzumuz sizlerin mutluluğu, sizlerin gülen yüzüdür. Hiç merak etmeyin. Beklentileriniz karşılanarak gereken her adımı atacağız.”

 

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz