Basit bir kan testi ile insan ömrü nasıl hesaplanıyor?

0

“Ne kadar yaşayacağız” sorusu, insanın hayatında en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Amerikalı bilim insanları, geliştirdikleri basit bir kan testiyle, her ne kadar bu soruya kesin bir cevap veremeseler de insan ömrünü ölçmek için ciddi ipuçlarına ulaştıklarını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar, kanda bulunan dokuz biyolojik işaret sayesinde, belirli bir derecede, bir kişinin ortalama yaşam süresini tahmin edebiliyor. Tespit edebildikleri diğer bir konu da yaşam tarzının hangi ölçüde ömrü uzattığı ya da kısalttığı.

Biyolojik işaret takibi, kişinin genlerinin, hücre moleküllerinin ve sağlık durumunun belirli özelliklerini içeriyor. Bu sayede bilim insanları bir kişinin vücudunun ‘biyolojik’ yaşını kanda bulunan dokuz biyolojik işaretleyiciye dayandırıyor.

Hesaplanan ‘biyolojik’ yaş daha sonra ‘gerçek’ yaşla, yani doğum tarihi ile karşılaştırılıyor.
Eğer söz konusu biyolojik yaş gerçek yaşın üzerindeyse, kişinin tahmini ortalamadan daha hızlı yaşlandığı ve ölümcül hastalıklara yol açan riskli faktörlerin daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Yale Üniversitesi patoloğu Morgan Levine, The Guardian gazetesine verdiği röportajda, “Herhangi bir hastalığı bulunmayan ve ilk görünüşte oldukça sağlıklı olduğu düşünülen kişilerin biyolojik yaşının yüksek olabileceğine” dikkat çekiyor. Bahsi geçen kan testinin potansiyel riskleri gözlemlemek ve erken teşhis anlamında son derece faydalı olacağını savunan Levine, “Bir sonraki hedeflerinin hücre yaşlanmasına sebep olan faktörleri çözmek olduğunu” belirtti.

Kadınlar daha yavaş yaşlanıyor

Söz konusu araştırmada kadınların ortalama biyolojik yaşının erkeklerden daha düşük olduğunun ve buna göre daha yavaş yaşlandığı da ortaya çıkıyor.

Araştırma, bir kişinin biyolojik yaşıyla gerçek yaşı arasındaki farkın yüksek olmasının erken ölme riskini artırdığı hipotezini savunuyor.

Ancak geliştirilecek bu test ile hastaların risk faktörlerinin erken teşhis edileceği ve yaşam tarzının geliştirilmesiyle daha sağlıklı bir hayat yaşamalarını mümkün kılması bekleniyor.

Kaynak: Euronews

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz