Biline ki, Adil Düzen için çabaladık… Adil Düzen dedikçe de hep dışlandık…

0
Latest posts by Sinan Eskicioğlu (see all)

Çabaladık da, artık çabalamıyor muyuz. 

Bilakis, daha ayakları yere basar şekilde çabalıyoruz. Adil Düzen’in ortaya koyulduğu, sistem olarak kurulduğu yerin merkezinde doğup büyüdüğümü daha önce ifade etmiştim. Hatta öyle ki, mahalle maçı yaptığımız alanlarda kooperatif çalışmaları yapılır ve DÇ (demir-çelik) ödeme tutanaklarına anlamsızca bakardık…

Almanya’da yaşamaya başladıktan sonra kooperatiflerin çalışmalarını, insanların komün olarak yaşama arzu ve inatlarını gördükçe, diyorum ben buna 40 yıl önce içinde doğarak şahit olmuştum. 

‘Şucu-bucu olmayın Allahçı olun’ derdi rahmetli hocam ve aynı zamanda babam. Dersler hep tartışmalarla geçerdi. Şucu-bucular köpürür ve hatta dersleri terk ederlerdi saygısızca kapıyı çarparak. 

Bugün de aynı şucu-buculuk var ama, rüzgarı arkasına alanlar yüzünden, desek bile kabul görmüyor. 

Şucu-bucu olmak İslam’a ters. 

Şucu-bucu olmak insani fıtrata ters. 

Şucu-bucu olmak, hırsların esiri olan şeytani fıtrata uyuyor ve bu yüzden de insanlar ısrarla şuculuk-buculuk konusunda inat ediyorlar. 

Neyse biz konumuza dönelim. 

Neden Adil Düzen konusu daha da beliriyor ve ele alma ihtiyacı duyuyoruz? 

Milli Gazete’nin kıymetli yazarlarından Reşat Nuri Erol, elinden geldiğince Adil Düzen’i anlatır durur. Ve bugünlerde de, haklı olarak Necmeddin Erbakan’ı analım diyor. Çünkü rahmetli Erbakan Hoca’nın vefat tarihi 27 Şubat 2011. Yani şubat ayı Erbakan hocayı anma ayı. 

Erbakan hoca deyince de ilk akla gelen Adil Düzen. 

28 Şubat eziyeti ve devlet insanı vasfını sergilemesi. 

Hep dışlandık dedim. 

Evet, Adil Düzen diyenler dışlandılar ve hatta alay konusu yapanlar bile oldu. Aradan geçen zamanda ne oldu? Bugün toplum ve devlet neyi konuşuyor? 

Fetö’nün siyasi ayağı, Fetö yapılanması, devlete sızmalar vb. konular. 

Adil Düzen diyenler hep ifade ettiler ama rüzgar o zamanlar farklı yönden estiği için, Adil Düzen ‘out’ ve cemaat ‘in’ durumundaydı. 

1993 yılında Refah Partisi eğitim seminerlerine katıldığımızda da hep aynı cümleleri duymuştuk. ‘Güçlünün değil, haklının yanında olmak’. 

Esen rüzgar güç gibi algılandığı için insanlar güce yöneldi, ‘HAK’ konusu önemsenmedi ve bugün hala daha şuculuk-buculuk yapmanın derin sorunlarını yaşıyor ve tartışıyoruz. 

Adil Düzen’in daha da belirginleşmesinin ve ele almamızın sebebi de bunlar aslında. 

Yeni hükümet sistemine geçildiği halde hala daha fetö konusu gündemde ve tartışılıyor. 

Avrupa’ya baktığımızda kooperatiflerin önemini daha iyi anlıyoruz. Kooperatiflerin yaygınlaşmasının kapitalizmin etkisini azaltmada oynadığı önemli rolleri de. Komün yaşamın ne kadar insani olduğunun farkına varma ve toplumu oluşturmadaki etkisi. 

Bütün bu gelişmeler ve bazen de sorunlar Adil Düzen’i tekrar tekrar ele almamıza sebep oluyor. 

O günlerde Adil Düzen diyenler, eser rüzgarın etkisiyle bugün farklı farklı söylemleri benimsemiş olabilirler. Belki de fotoğraftaki arkadaşların birçoğu da artık Adil Düzen demez olmuşlardır…

Sanıyorum gelişen olaylar, bizleri Adil Düzen’i araştırmak zorunda bırakacak… Hem ülkemiz ve hem de dünya vatandaşları inceleme gereği duyacaklar. 

Kim bilir… Belki de…

Sevgi ve Bilgiyle kalın 

Önceki İçerikCan kaybı 1368’e, vaka sayısı 59 bin 883’e yükseldi..
Sonraki İçerikPerakende satış hacmi yüzde 11,0 arttı..
Sinan Eskicioğlu kimdir? 1974 İzmir’de dünyaya geldi. Agah Efendi İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra ÖSYM sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Kelam dalında ‘Allah’ın iradesi ve Nedensellik Problemi’ isimli bitirme teziyle, gecikmeli olarak 2000 yılında üniversiteden mezun oldu. 28 Şubat sürecinin etkisiyle İlahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen yapılmaması yüzünden 2002 yılına kadar ticaretle ilgilendi. 2002 yılında D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde Din Felsefesi dalında yüksek lisansa başladı. Aynı yıl yüksek lisans programını yarıda bırakıp Almanya’ya gitti. Almanya’da Diyanet’e bağlı çeşitli camilerde eğitmenlik ve öğretmenlik yaptı. Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal işler ve yöneticilik bölümünde eğitim aldı. 2007-2011 yılları arasında IGMG (Avrupa Milli Görüş)’de Düsseldorf Bölgesi Eğitim Merkezi müdürlüğü ve bölge eğitmeni olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Osnabrück Üniversitesi Protestan Mezhebi bölümünde eğitimine devam etti. 2016 yılından itibaren Ocak Medya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2020 yılında gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen yazar Almanca, İngilizce bilmektedir. şimdiye kadar yayınlanmış olan yedi kitabı vardır. Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu- Kişiselleştirilmiş İslam, Zeytin Ağacı (Roman), Katar istanbul, Müslüman Kardeşlerden Ak Parti’ye İslamcılık., Tarihteki Dindar Zalimler. İbn Sina, İbn Haldun

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz