Dolar kuru yeniden 13 liranın üzerinde..

0

Geçen hafta 13,45 ile rekor kırdıktan sonra 11,50’lere kadar gerileyen dolar/TL, bugün yeniden 13.38 seviyesinin üzerini, Euro ise 15,09 seviyesini gördü. Dolar, TL karşısında günlük yüzde 3’e ulaşan değer kazancıyla 13.36 lirayı aştı.

Küresel piyasalarda dolar yeni koronavirüs varyantı haberleriyle zayıflarken Türk lirası gelişen ülke para birimlerinin genelinden negatif ayrıştı. Dolar kuru Türk lirasındaki değer kaybıyla salı günü yeniden 13 seviyesinin üzerine çıktı. Şu sıralar dolar 13,07’den işlem görürken Euro ise 14,87’den işlem görüyor.

Dolar/TL gün içerisinde yüzde 2’yi aşan yükselişle 13,13 seviyesine ulaşırken Türk lirası gelişen ülke para birimlerinin genelinden ayrışarak en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Küresel piyasalarda yeni koronavirüs varyantı Omikronun yarattığı endişelerle Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,4 gerilerken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi de yüzde 1,42 ‘ye kadar geriledi.

Doların zayıflamasıyla 24 gelişen ülke para biriminden 12’si dolar karşısında yükselirken Türk lirası, Rus rublesi, Hindistan rupisi, Tayland bahtı ve Meksika pesosu dolar karşısında değer kaybeden para birimleri oldu.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 512 baz puana tırmanırken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,2 seviyesinde bulunuyor. Goldman Sachs Türkiye’nin 2021 büyüme tahminini yüzde 9,5’ten yüzde 10,5’e yükseltti, 2022 tahminini ise yüzde 4’ten yüzde 3,5’e düşürdü.

Goldman Sachs’tan Murat Unur “Bugün açıklanan verilerin ekonomik faaliyetlerde ilerleme yaşandığına yönelik çok da bir şey söylemediğini düşünüyoruz. Lirada son dönemde yaşanan satışlar ekonomik faaliyetleri önemli şekilde etkileyecek” dedi.

Kripto para uyarısı

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne kredilerde kripto para uyarısı gitti.

Yazıda BDDK, bireysel ve tüzel tüm kredi müşterilerine kullandırılacak kredili mevduat hesabı dahil tüm krediler bakımından, edinilen kaynakların kripto varlıklara veya kayıtlı bankacılık/sermaye piyasası sistemi dışına para çıkarılmasına yönelik işlemlerde kullanımının engellenmesi için bankalarca azami hassasiyetin gösterilmesi gerektiği belirtildi.

BDDK daha önce kredi müşterilerinin cari ya da yakın dönemli ihtiyaçları haricinde kredi kullanımı için de uyarılarda bulunmuştu.

Daha önce gelen yazıda döviz ve altın işlemleri, vadeli mevduat, repo, hisse senedi vb. finansal getiri sağlamaya dönük yatırımlar, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar nezdindeki vadesi gelmemiş diğer kredi risklerinin kapatılması, makul seviyelerin üzerinde nakit çekimi talebi, somut ve desteğin amacına uygun makul bir gerekçe olmaksızın başka bir bankaya ve aracı kuruma veya geçerli belgeler üzerinden tespit edilmiş ve mevzuata uygun ithalatların ödemesi haricinde yurt dışına transfer yapılması gibi kalemlerde hassasiyet gösterilmesi gerektiği belirtilmişti.

Son gelen yazıyla krediler kapsamında hassasiyet gösterilmesi gereken işlemlere kripto varlık işlemleri de eklenmiş oldu.

Kaynak: Bloomberght

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz