Gluten nedir?

0

Gluten, hamurun dağılmadan bir arada kalmasını, kabarmasını sağlayan tutkal görevinde bir maddedir. Arpa, çavdar, buğday gibi tahıllarda bulunmaktadır. Birçok insan glüteni tolere edebilmektedir. Ancak çölyak rahatsızlığı veya alerjisi olanlar için çeşitli sorunlara sebep olabilir.

Gluten içeren besinler:

-Buğday, çavdar, arpa unu içeren her türlü yiyecek (un, ekmek, bulgur, makarna, erişte, pide, lavaş, kek, pasta, börek, çörek, gofret, un içerek tatlılar, hazır salçalar, unlu çorbalar)
-Galeta unuyla kızartılmış gıdalar

-Malt kullanılan içecekler, bira, votka vb

-Hazır çorbalar, et suları

-Paketli patates kızartması, cips
-İşlenmiş etler (salam, sucuk, sosis vb)

-Baharat karışımları
-Sirke, sakız, şeker
-Salata sosları, soslu kuru yemişler, soya sosu

Her türlü işlenmiş gıdaya, paketli ürüne buğday eklenebildiği için, ürün satın alırken etiketlerini inceleyip almanız gereklidir.

DİKKAT!

 Kozmetik ürünleri, şampuanlar, rujlar gibi makyaj ürünlerinin de ağıza kaçma riski olduğundan glutensiz olanları seçilmelidir.

Gluten içermeyen besinler:

  • Sebzeler
  • Meyveler
  • Kurubaklagiller
  • Pirinç, pirinç unu, nişasta unu, mısır, mısır unu
  • Arpa, buğday, çavdar unu katılmamış tatlılar, şeker, bal, pekmez
  • Et, tavuk, balık, yumurta
  • Süt ürünleri
  • Katkısız katı, sıvı yağlar

YORUM YAZ

Please enter your comment!
Please enter your name here