Güçlü bir bağışıklık şart!

3
Latest posts by Remle Arslan (see all)

Ülkemizde 11 marttan bu yana virüsle mücadele ediyoruz. Bu dönemde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak bir hayli önemli. Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini destekler. Yeterli ve dengeli beslenmeyle beraber hayatınıza düzenli egzersiz eklemek de hem kronik stresinizi azaltır hem de verimli bir uyku almanızı sağlar.

Peki bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz ?

1)Yeterli protein alımı güçlü bir bağışıklık için şart. Bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde protein bulunur, ancak hayvansal kaynakların (et, tavuk, balık, yumurta, süt ve benzeri besinler) vücut proteini haline gelmeleri daha kolay olur bu yüzden iyi kaliteli protein kaynakları olarak adlandırılır. Eğer hayvansal kaynak tercih edemiyorsanız kurubaklagiller ailesine mensup protein oranı diğer bitkisel kaynaklardan yüksek olan nohut ve mercimeği tercih edebilirsiniz.

2)Demir, çinko, selenyum mineralleri bağışıklık sistemi için önemlidir. Eksikliğinin oluşumunu önlemede bazı besinler beslenmemizde daha fazla bulundurulmalı. Bunlara değinecek olursak çinkodan zengin kaynaklar: kuru yemiş, et, balık, kuru fasulye, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, mantar, bulgur. Selenyumdan zengin kaynaklar: deniz ürünleri, et çeşitleri. Demir yönünden zengin kaynaklar ise: yeşil sebzeler, yumurta, tavuk, balık, kuru üzüm, kuru kayısı, pekmez-tahin, kurubaklagillerdir. Ama değerleriniz sağlıklı beslenmeyle düzeltilemeyecek kadar düşük ise doktor önerisinde mutlaka takviye kullanmalısınız

3)Sebze ve meyveler antioksidan özelliğine sahip, hastalıklara karşı direnç kazandıran C vitamini yönünden zengin. Günlük 5 porsiyon sebze ve meyveyi mevsiminde tüketin. Meyveleri ara öğünde, sebzeleri ise salata veya sebze yemeği şeklinde ana öğünlerde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

4)Sağlıklı bağırsaklar güçlü bağışıklık sistemi demek. Yapılan araştırmalarda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını artıran probiyotiklerin, bireyin hastalığa sebep olan organizmalara karşı direncini artırdığını göstermiştir.  Kefir, yoğurt, fermente süt ürünleri, turşu önemli kaynaklarıdır.

5)Haftada iki kez balık tüketin. Haftada iki kez balık tüketimi bağışıklığımızı güçlendiren yeterli omega-3’ü almamızı sağlar. Karşılayamadığınız durumlarda doktor kontrolünde balık yağı kullanmak doğru olacaktır.

6)Zencefil, zerdeçal ismini çok sık duyuyoruz. Yapılan araştırmalar hem immün sistem için hem de hastalıklar için gerçekten değerli bitkiler olduğu yönünde. Yoğurtla karıştırarak, bitki çayını yaparak veya salatalarınıza ekleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Tabi ki bol su tüketmeyi de unutmayın. Nane yaprağı, salatalık, tarçın, limon ekleyerek su içmeyi daha zevkli hale getirebilirsiniz. Pratik olarak günlük su ihtiyacınızı 30 ml/kg formulünden hesaplayabilirsiniz.

Remle Arslan

3 YORUMLAR

  1. Dunya genelinde ve ülkemizde yaşanan coronavirus salgınından korunmak için beslenme yönünden neler yapılması gerektiği yazilarin devamını bekliyoruz. Başlangıç olarak bilgilendirici yazi olmuş. Devamını diler, başarılar dilerim.

  2. Güzel bir yazı olmuş bir kaç konuda bilgi sahibi oldum yazılarınız devam edecekmi ve başka platformlarda veya sosyal medyada bu yazıları paylaşıyormusunuz. Paylasiyor iseniz link verir iseniz takip edip sağlıklı ve zinde kalmamiza yardimci olacak her bilgiye sahip oluruz. Teşekkürler

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz