HDP Grup Başkanvekili Oluç: Cezaevlerinde bulunan insanların, ayrım yapılmadan mücbir sebep nedeniyle tahliyesini istiyoruz

0

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, partisinin milletvekilleriyle Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

İnfaz düzenlemesi teklifine ilişkin hükümete önerilerde bulunmalarına rağmen teklifin komisyondan herhangi bir değişiklik yapılmadan geçtiğini dile getiren Oluç, mevcut infaz yasasının çok sayıda adaletsizliği barındırdığını, çıkarılmak istenen teklifin geçmişten gelen tartışmaları ortadan kaldırması gerektiğini ifade etti.

Mücbir sebeple çıkarılmak istenen yasa teklifiyle, yaşanan tartışmalara son verilmesini istediklerini belirten Oluç, mücbir sebebin, koronavirüs salgını olduğunu, bu nedenle teklifin eşitlikçi olması gerektiğini anlatarak şöyle konuştu:

“Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı devletin güvencesi altında olmalıdır. Herhangi bir sorun yaşanması halinde bunun sorumlusu devlet ve iktidardır. Bu evrensel bir kuraldır. Bu getirilen yasa teklifi, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.”

Teklifte, muhalif hiç kimseye herhangi bir adımın atılmadığını ifade eden Oluç, bu adaletsizliğe ilişkin tutumlarını Genel Kurulda da dile getireceklerini aktardı. Oluç, sözlerini şöyle tamamladı: “Koronavirüs salgını nedeniyle ayrımsız tahliye yapılsın, eşitlik ve adalet uygulansın, ağır koşullar altında cezaevlerinde bulunan insanların, ayrım yapılmadan mücbir sebep nedeniyle tahliyesini istiyoruz.”

Devleti ve yargıyı, bataklığın kenarında elinde raketle sinek mücadelesine devam etmeye zorluyor

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise teklifin, devleti ve yargıyı bataklığın kenarında elinde raketle sinek mücadelesine devam etmeye zorladığını söyledi.

Dervişoğlu, “İstediğiniz kadar yargı reformu paketi getirin, yargıyı siyasallaştırmaktan kurtarmadığınız sürece, istediğiniz kadar infaz indirimi yapın, toplumu ekonomik, sosyolojik ve psikolojik olarak refaha kavuşturmadığınız ve suçun sebeplerini ortadan kaldırmadığınız sürece, suçu, hukukun temel ilkeleriyle değil, döneme göre ve siyasi saiklerle tanımladığınız sürece, iktidarınıza tehdit gördüğünüz her şeyi suç gördüğünüz sürece, Türk hukuku yamalı bohça haline gelmeye mahkumdur.” dedi.

Müsavat Dervişoğlu, darbe girişimi öncesinde ‘FETÖ’nün elindeki yargı tarafından soruşturulan, sahte deliler, usulsüz dinlemeler nedeniyle yargılananlara yargının “iş yükü” nedeniyle yeniden yargı yolunun açılmadığını belirtti. Bunun bir gerekçe olamayacağını savunan Dervişoğlu, “İnsanların hürriyetini, onurunu iş yükü sebebiyle umursamayan bir düzenden adalet çıkar mı?” diye konuştu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz