Hollanda Temyiz Mahkemesi: Hükümet, IŞİD’lilerin çocuklarını getirmek zorunda değil

0

Hollanda’da Temyiz Mahkemesi, ülkeden ayrılarak IŞİD saflarına katılan Hollanda vatandaşı kadınların çocuklarının ülkeye geri getirilmesi konusunda hükümetin aktif olarak görev almasının mecburi olmadığına hükmetti.

Lahey Temyiz Mahkemesi, böylece daha önce bir alt mahkemenin, “Suriye’de kötü şartlar altında yaşayan 56 çocuğun ülkeye geri getirilmesinde Hollanda devletinin aktif olarak görev alması gerektiği” yönündeki hükmünü ortadan kaldırmış oldu.

Alt mahkeme hükümetin iki hafta süresi bulunduğunu belirtmiş ancak hükmün IŞİD’e katılan kadınları içermediğini bildirmişti. Çocukların tamamı 12 yaşın altında ve hepsi Hollanda vatandaşı. Çocukların en küçüğü 6 yaşında. Hollanda hükümeti, ulusal güvenlik ve yetkililerin kadınlar ile çocukları bulmak için kamplara girerek karşılaşabilecekleri riskleri gerekçe göstererek alt mahkemenin kararına itiraz etmişti.

Kararın, Hollanda dış politikasını ve uluslararası işbirliğini olumsuz yönde etkileyeceği de belirtilmişti. Avukat Andre Seebregts, mahkemede yaptığı savunmada, ‘mevzubahis kadın ve çocukların, Suriye’nin kuzeyindeki el Hol kampında tutulduğunu ve tutsakların çok kötü koşullarda yaşamlarını sürdürdüklerini’ aktardı.

Kızılhaç Örgütü’ne göre, IŞİD savaşçıları ve ailelerinden oluşan 68 bin kişi kamplar tutuluyor. IŞİD üyelerinin çoğunluğu, Suriyeli Kürt güçlerin gözetiminde bulunuyor.

Hollanda Başbakanı: Mecbur almak zorundayız

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda’dan giden DEAŞ’lıların ve çocuklarının ülkeye geri getirilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. DEAŞ’lıların bulundukları bölgede yargılanması taraftarı olduğunu belirten Rutte, “DEAŞ’lılar Türkiye’de ya da Erbil’de Hollanda misyonlarına başvurdukları takdirde mecbur almak zorundayız. Bu hafta bu gerçekleşti zaten.” dedi.

DEAŞ’lıların çocuklarının bulunduğu durumun “çok korkunç” olduğuna dikkat çeken Rutte, şunları kaydetti: “Fakat onlar da büyüdüğü zaman risk oluşturabilir. 1 ve 2 yaşındaki bebeklerden değil ileri yaşta olan çocuklardan bahs ediyorum. Çocukların velileri ilk etapta kendileri ölümcül olan tehlikeli bir bölgede teröre destek vermek için gitme kararı aldı ve çocuklarını da bu ortamda bulunmaya maruz bıraktı. Bu velilerin sorumluluğudur, benim değil. O çocukları Suriye’ye ben göndermedim.”

Gelecekte başka DEAŞ’lının ülkeye gelmeyeceği garantisini hiç bir zaman veremeyeceğini ifade eden Rutte, diğer AB ülkeleri ile yoğun iletişim halinde olduklarını ve onların bu konuda nasıl bir yol haritası çizdiklerine de baktıklarını dile getirdi.

Hollanda’da Lahey Mahkemesi 11 Kasım’da, hükümetin Suriye’nin kuzeydoğusundaki gözaltı kamplarında bulunan terör örgütü DEAŞ’lıların çocuklarının hızla geri getirilmesi için her türlü çabayı göstermesi gerektiğine karar vermişti.

Kaynak: Euronews

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz