Jenifer’ in Düğünü / Osman Gazi

0
Latest posts by Aysun Saygı Köknar (see all)

Geçen hafta sonu Devlet Tiyatroları bünyesinde hizmet veren CKSM’ de senaryosunu sevgili İskender Pala’nın kaleme aldığı, yönetmenliğini Hidayet Erdinç’ in üstlendiği kalabalık oyuncu kadrolu Jennifer’ın Düğünü / Osman Gazi adlı tek perdelik oyunu izleme fırsatı yakaladım.

j4
Osman Gazi ve Şeyh Edebali

Kısaca konusu: Kayı Boyu beyi Osman Bey ve hem kayın pederi hem piri olan Şeyh Edebali ile aynı anda rüyasında yedi yüzyıl hüküm sürecek olan Osmanlı Devleti’ nin artık can bulması ile ilgili işaretler taşıyan bir rüya görür. Böylece Şeyh Edebali’ nin teşviki ve dualarıyla Osmanlı İmparatorluğu’ nun temelleri atılır. Su uyur düşman uyumaz ve Bizanslı tekfurlar gün geçtikçe güçlenen Osman Bey’ i ortadan kaldırmak için hain bir plan yaparlar. Kendisini, Bilecik Tekfuru ile evlendirilmeye çalışılan Jennifer’ ın düğününe davet eder, kurdukları pusu ile öldürmeye niyetlenirler… ve oyun böyle akar gider.

jenniferin-dugunu-osman-gazi

Perde, Osman Bey’ in karizmasından asla ödün vermeden gördüğü rüya sahnesi ile açıldı. Akabinde, Osman Bey gördüğü manidar düşü paylaşmak için soluğu Şeyh Edebali’nin divanında aldı. Bu dakikalar oyunun en etkileyici sahnesi olabilecekken; yukarıdan verilen fosforlu yeşil neon ışıkla inandırıcılığını yitirmesi hayli üzücü olmuş. Oyun sırasında oyuncuların replikler arasında yaptığı anî duraksamalar ve tutuklukların yaratılmaya çalışılan büyüyü baltalayıp izleyicinin kopmasına neden olduğunu da belirtmek isterim. Ayrıca bol oyuncu kadrolu sahne üzerinde birinin bangır bangır mani söyler gibi, diğerinin ağzının içinde ne dediği anlaşılmadan vurgusuz, tonlamasız ezberini seslendirmesi insanın canını hayli sıkıp, moralini bozuyordu. Söylenilen sözleri pür dikkat kesilip, kulaklarımı radar gibi açmama rağmen ne yazık ki işitmekte hayli zorlandım. Oyun aktıkça yıllar önce bu işin duayeni Yıldız Kenter Hanımefendi’den aldığım diksiyon ve artikülasyon derslerinde üstüne basa basa öğrettikleri kulaklarımda adeta çınladı. Oyuncunun repliğini ‘salonun en sonundakinin bile duyabileceği bir ses tonuyla, dalgalanmadan ve ağızdan çıkan her harfin hakkını vere vere telaffuzunun’ ne demek olduğunu tam anlamıyla kavramama vesile oldukları için tüm ekibe teşekkür ederim.

Buna mukabil sevgili İskender Hoca’nın kaleminin dokunuşuyla iğne oyası gibi işlenen, çiçeklenen o nadide cümlelerle örülü metnin güzelliğine tüm bu olumsuzluklar bile gölge düşüremedi. jenifer

‘İşittiğiniz anlarda’ lirik bir şiir gibi sizi alıp başka bir yerlere götüren o güzelim sözcüklerin yarısı izleyiciyle buluşurken, yarısı kendini oyuncunun midesinde buluyordu. Göz dolduran giysi tasarımlarını hazırlayan Nalan Alaylı’ nın yanı sıra çok beğendiğim dövüş ve savaş koreografisini üstlenen Murat Turhan’ ın görevlerini layıkıyla yerine getirdikleri için büyük bir alkışı hak ettiklerini düşünüyorum. Oyun, geniş bir perspektifle bakıldığında örgüsü açısından da gayet başarılı görünüyordu.

jenifer-2

1saat 20 dakika boyunca sahne arkasına yerleştirilen panodan görsel efektlerle desteklenen gösteri sırasında; kavga ve ölüm anlarında izletilen ‘boğazından kan fışkıran insan’ canlandırmalarının tiyatronun o büyülü atmosferine yakışmadığı ve izleyiciyi hayli irrite ettiği kanısındayım. Her yeni günü yeni bir vahşetle iç içe geçirdiğimiz yaşamın içinde bu tarz görüntülerin hepimizin algılarını bozduğunu ve nötralize ettiğini düşündüğümden; bu konu üzerinde bir daha düşünülmesini istirham ederim. Oyun izleyici alt sınırı 8 yaş değil miydi?

i
geçmişten hoş bir enstantane

Son olarak sevgili İskender Hoca’nın o güzel sesinden Divan Edebiyatı’nın en güzel örneklerini defalarca canlı canlı dinleme keyfi ve şöleni yaşamış bir hayranı olarak; oyunu keşke kendi sesinden dinleyebilseydim diye düşünmedim desem yalan olur. Şiirsel bir anlatıya sahip Jennifer’in Düğünü / Osman Gazi tüm sezon boyu izleyicisiyle buluşmayı bekliyor.

 

 

 

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz