Küresel ticarette büyüme tahmini..

0

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2021’de küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 7,2’den yüzde 8’e çıkardı. DTÖ, küresel ticaretin görünümüne ilişkin mart ayı raporunu yayımladı.

Raporda, 2021 için küresel mal ticareti büyüme tahmininin, dünya ticaretindeki hızlı toparlanma beklentisiyle, 0,8 puan artışla yüzde 8’e çıkarıldığı bildirildi. DTÖ’nün raporunda, söz konusu ticaretin 2022’de yüzde 4 büyüyeceği öngörüldü. Geçen yıl küresel mal ticaretinin yüzde 5,3 daraldığına işaret edilen raporda, toparlanmaya rağmen küresel ticaret hacminin salgın öncesi seviyenin altında kalacağı belirtildi.

DTÖ’nün ekim 2020’deki tahmininde geçen yıl için yüzde 9,2’lik bir düşüş öngörüldüğü anımsatılan raporda, kasım 2020’de Kovid-19 aşının geliştirilmesinin ve hükümetlerin güçlü parasal ve mali desteğiyle geçen yıl ikinci yarıda toparlanmanın güçlü kalması nedeniyle 2020’de küresel mal ticaretinde düşüşün beklenenden daha az gerçekleştiği vurgulandı.

Raporda, Kovid-19 salgının “aşılamadaki yavaş ilerleme”, “bölgesel eşitsizlikler” ve “hizmet sektöründeki zayıflık” nedeniyle ekonomide toparlanma için halen en büyük tehdidi oluşturduğu ifade edildi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, rapora ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yoksul ülkelerdeki insanlar için aşıya erişimi artırma çağrısında bulundu. Aşıların hızla geliştirilmesinin dünyaya Kovid-19 salgını durdurma şansı verdiğini vurgulayan Iweala, “Ancak çok sayıda ülke ve insan aşılara eşit erişime sahip olmazsa bu fırsat boşa gidebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Iweala, aşı üretim tesislerinin dünya çapında daha iyi dağıtılmasıyla yoksul ülkelerin aşılar için sıraya girmek zorunda kalmayacağını aktararak, “Hızlı, küresel ve adil bir aşı uygulaması, sahip olduğumuz en iyi teşviktir.” dedi.

Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5’e çıkardı

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5’ten yüzde 5’e çıkardı. Bankadan yapılan açıklamada, Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomilerine ilişkin tahminlerin güncellendiği belirtildi.

İhracattaki toparlanmanın ve endüstriyel emtia fiyatlarındaki dengelemenin, 2020 yılı sonunda yeniden artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini kısmen telafi ettiği vurgulanan açıklamada, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin bu yıl yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, salgın nedeniyle yaşanan aksamalar nedeniyle 2020’de kaydedilen yüzde 2’lik daralmanın ardından bölgede 2021’de ılımlı bir büyüme performansı beklendiği aktarıldı.

Bankanın açıklamasında, “Bölgenin en büyük ekonomileri olan Türkiye’nin beklenenden güçlü bir şekilde toparlanması ve Rusya’nın dayanıklı bir performans göstermesi sayesinde daralma beklenenden daha düşük gerçekleşmiştir.” ifadesi kullanıldı.

Görünümün halen belirsiz olduğu vurgulanan açıklamada, salgının etkilerinin kademeli olarak hafiflemesi ve ticaret ile yatırımların ivme kazanmasıyla birlikte bölgesel büyümenin 2022’de daha da güçlenerek yüzde 3,8’e çıkmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, salgının sona erme sürecinin daha da uzaması, aşılamada gecikmelerin yaşanması, küresel faiz oranlarındaki artış veya yatırımcı algılarının kötüleşmesi sonucunda dış finansman koşullarının sıkılaşması ya da jeopolitik gerilimlerin artması durumunda büyümenin daha zayıf gerçekleşebileceğine dikkati çekildi.

Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomilerine ilişkin güncelleme kapsamında, Türkiye ekonomisine dair büyüme tahmini de yukarı yönlü revize edildi. Daha önce 2020’de yüzde 0,5 büyüyeceği öngörülen Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 1,8 büyüdüğü tahmin edildi.

Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini de yüzde 4,5’ten yüzde 5’e çıkarıldı. Banka, ocak ayında yayımladığı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nda, Türkiye’ye ilişkin 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 5’ten yüzde 4,5’e çekmişti. Böylece Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı beklentisini tekrar yüzde 5’e çıkarmış oldu.

Ülke ekonomisinin büyüme performansına ilişkin 2022 yılı tahmini ise yüzde 5’ten yüzde 4,5’e çekildi. Türkiye ekonomisinin 2023’te ise yüzde 4,5 büyüyeceği öngörüldü.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz