Mücadelede her ülke kendi kararını vermeli..

0

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasareviç, hızla yayılan Kovid-19 pandemisi ve artan paniğe ilişkin açıklamada bulundu.

“Her ülke kendi şartları ve salgının gelişimine göre kendi kararını verir.” diyen Jasareviç, ülkelerin insanların sağlığını koruması için kendi iç şartlarındaki en uygun önlemleri uygulamaya karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Jasareviç, “Bu aşamada en kritik şey, herkesin (virüse karşı) mücadeleye katılması ve kendi üzerlerine düşeni yapmasıdır. Özellikle vatandaşları, sağlık yetkililerinin rehberliğini izlemeye ve diğerlerine yardım elini uzatmaya teşvik ediyoruz.” diye konuştu.

Sözcü Jasareviç, vatandaşlara düzenli olarak ellerini ovalayarak sabun, su veya alkol içeren sıvılarla yıkaması, yüzeylerin düzenli olarak dezenfektanla temizlenmesi ve herkesin kendini Kovid-19 konusunda eğitmesi konusunda çağrı yaptı.

Ayrıca ateşi veya öksürüğü olanların seyahat etmekten kaçınması, uçuş sırasında hastalananların derhal mürettebatı bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayan Jasareviç, hapşırırken kola öksürülmesi veya bir mendil kullanılması, 60 yaş üstü kişilerin kalabalık ortamlara girmemesi, kendini iyi hissetmeyenlerin evde kalması ve doktorlarını veya sağlık uzmanlarını araması tavsiyelerinde bulundu.

İspanya’da vaka sayısı 9 bini geçti

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamada, gün içinde Moskova bölgesinde 20 olmak üzere, ülkedeki toplam vaka sayısının 30 kişi artarak 93’e çıktığı bildirildi.

Artan vakalar nedeniyle Moskova Belediyesi, virüs salgınına karşı alınan tedbirleri sıkılaştırma kararı aldı. Moskova Belediyesi resmi sayfasından yapılan açıklamada, başkentteki okullar 21 Mart’tan itibaren 12 Nisan’a kadar tatil edilirken, 50 kişiyi aşan etkinlikler ise yasaklandı.

Açıklamada, ABD, Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Belarus’tan Moskova’ya gelen vatandaşların 14 gün boyunca kendilerini evlerinde karantinaya almaları, şehirde hastalık belirtisi gören yaşlıların evlerinden çıkmadan doktor çağırmaları gerektiği vurgulandı.

Rusya Spor Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke çapındaki tüm uluslararası spor etkinliklerinin 16 Mart itibarıyla iptal edildiği duyuruldu. Rus hükümeti, bugün aldığı kararla Belarus’la sınırları kapatma kararı almıştı.

İspanya Sağlık Bakanlığı, ülkede Kovid-19 nedeniyle 309 kişinin hayatını kaybettiğini ve 9 bin 191 yeni tip koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı. Bu arada Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra’ya yeni tip koronavirüs teşhisi konulduğu aktarıldı. İspanya’da Bask ve Galisya özerk yönetimlerinde 5 Nisan’da yapılması planlanan erken yerel parlamento seçimleri de ertelendi.

Alternatif selamlaşma

Çin’de ortaya çıkarak dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yarattığı endişe, ülke liderlerini, siyasi ve diplomatik temaslarında tokalaşma ve sarılma yerine daha mesafeli selamlaşma yöntemleri bulmaya yöneltti.

Dünyanın farklı ülkelerinde liderler ve siyasiler, hastalığın bulaşıcılığına karşı tedbir amacıyla muhataplarıyla selamlaşırken temastan kaçınmak için yeni selamlaşma jestlerine başvuruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Brüksel ziyareti sırasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinde tokalaşmamak için sağ elini göğsüne götürerek muhatabını selamlaması bu alanda öncü oldu. Stoltenberg, Erdoğan’ın selamına aynı hareketle karşılık verirken, bu selamlaşma “Eyvallah selamı” olarak anıldı.

Hindu dinin geleneksel “Namaste” selamı da temassız selamlaşma biçimlerine olan ihtiyacın arttığı bu dönemde dünya liderlerinin benimsediği bir yöntem oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, İsrail Devlet Başkanı Benyamin Netanyahu ve Galler Prensi Charles, diplomatik ve siyasi temaslarında tokalaşma yerine, iki elin göğüs seviyesinde kavuşturulup öne eğilerek verilen bu selamı tercih etti. Hatta Başbakan Netanyahu, bir konuşmasında İsrail vatandaşlarına bu şekilde selamlaşmalarını salık verdi.

Öte yandan koronavirüs salgını tokalaşmadan kaçınmak için el dışında bazı bölgelerin temas ettiği doğaçlama selamlaşma şekillerine de ilham verdi.

ABD’de Demokrat Parti’nin 2020 Başkanlık Seçimleri’ndeki adayını belirlemek üzere yürütülen ön seçimi önde götüren iki aday Joe Biden ve Bernie Sanders dün gece CNN ve Univision televizyonlarının ortak yayınında tokalaşmak yerine dirseklerini birbirine değdirerek selamlaştı.

Dirsek selamlaşmasının Almanya’da ve Hollanda’da kabine üyeleri arasında ve Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri tarafından da benimsendiği görüldü.

Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli’nin ise muhataplarıyla ayakla selamlaşmayı seçerek dikkatleri çekti. Magufuli’nin muhalefet lideri Muallim Şerif Hamad’ı kabulünde iki siyasetçi karşılıklı önce sağ sonra sol ayaklarını tokuşturarak selamlaştı.

DSÖ Pandemik Hastalıklar Direktörü Sylvia Brand, hastalığın bulaşmasından kaçınmak için, dirsek tokuşturma, ayak tokuşturma ya da el sallama gibi tokalaşmaya alternatif yöntemlerle kişisel ilişkileri sürdürürken “sosyal mesafenin korunması” tavsiyesinde bulundu.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, 150’den fazla ülke ve bölgeye yayılarak 170 binden fazla kişiye bulaştı. DSÖ’nün “pandemi” (küresel salgın) olarak nitelediği hastalık nedeniyle şu ana dek 6 bin 687 kişi hayatını kaybetti.

İsviçre’de olağanüstü hal ilan edildi

İsviçre hükümeti, yeni tip koronovirüsün (Kovid-19) ülkede hızla yayılması üzerine olağanüstü hal ilan etti. İtalya’da yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 349 kişi artarak 2 bin 158’e yükseldi.

Federal hükümet, başkent Bern’de İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga liderliğinde, Kovid-19’a yönelik alınan tedbirler ve kararlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Sommaruga, yaptığı açıklamada bu gece 00.00’dan itibaren ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Olağanüstü hal kararı kapsamında 8 bin ordu mensubu salgınla mücadele çalışmalarına katılacak, hastane ve sağlık görevlilerine lojistik ve güvenlik hizmeti verecek. Ayrıca, restoranlar ve eğlence yerleri kapatılacak, kamusal etkinlikler iptal edilecek. Benzin istasyonları, bankalar, tren istasyonları, postaneler, kamu idaresi ve oteller ise açık kalacak.

Karar doğrultusunda sınırlarda sıkı denetim yapılacak, ülkeye sadece İsviçre vatandaşları, oturma izni olanlar ve iş seyahatlerine gelenler girebilecek. Hükümet yetkilileri ayrıca, ülkede yeterli gıda stokunun olduğunu ve marketlere hücum edilmemesi uyarısında bulundu. İsviçre’de 2 bin 353 Kovid-19 vakası tespit edildi, 18 kişi yaşamını yitirdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz