Mustafa Denizli: Türkiye’de futbol ortamı beni tatmin etmiyor

0

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın başında şampiyonluk yaşayan tek isim olarak adını futbol tarihine yazdıran Mustafa Denizli, şimdi İran’da ’35 milyon Türk taraftarlı’ Traktör’ü çalıştırıyor.

69 yaşındaki deneyimli teknik adam, Tebriz’de Euronews Türkçe’ye konuştu. İran’a gitmeden önce Türkiye’de üç kulüpten teklif aldığını dile getiren Denizli, şunları söyledi: “Bu benim yaşadığım şey. Düşünün yani içeride yaşadığım gelgitleri. Dışarıya çıktığın zaman, oturduğun zaman onu böyle bunu böyle. Yani burada neyi anlatacağım ki. Sporculuk yaşamımdan, üç büyükler, Almanya’daki İran’daki çalışmalarım. Türkiye’deki çalışmalarım. Keyif. Hem keyif hem de değişim duygusu. Buraya gelirken Türkiye’den üç tane çok ciddi teklif aldım. Ama hayır. Türkiye’deki futbol ortamı bu manada tatmin etmiyor.”

Türkiye’de kulüpler bazında baktığımız zaman ilk 11’lerin çoğu yabancı. Sizce bu yabancı sayısı Türk futboluna zarar verir mi? Yabancı kotası nasıl olmalı sizce? Kamuoyu kısıtlama istemiyor. Yetenekli gençler de yurtdışına çıkmaya başladı.

Denizli: “O duygusal bir yaklaşımdır. Akdeniz, Ortadoğu veya yakın ülkelerde bu tür duygusallık biraz fazladır. Ben de isterim her tarafımızdan futbolcu, genç futbolcu fışkırsın. Fakat futbol açık bir rekabet oyunu. Genç takıma yıllarca bakıp, alıp çıkardığımız futbolcular var. Başka yerlerde bulup beğendiğimiz genç futbolcular var. Keşke hepsi olsa. Eğer senin bir yeteneğin zekan var ise bu yarışa mutlaka girmelisin. Şimdi burada yabancı futbolcu sayısı kısıtlı. Bize göre kısıtlı, 3 Avrupa veya Amerika; Asya dışından 3 bir de Asya’dan 1 futbolcu 4 yabancıyla oynuyor.

İran’ın milli takımını oluşturan oyuncuların çok önemli bir bölümü yurtdışında oynuyor. Böyle bir alışverişin olduğu yer de biz yabancı sayısından şikayet ediyoruz, dışarıya yolladığımız, milli takımda bakın kaç tane topçumuz dışarıda oynuyor, içeride oynayan kaç kişi var? Bu rekabettir. Bu rekabetin zaman zaman zararları olabiliyor mu, olabiliyor. Sayı olarak değerlendirdiğin zaman maddi olarak değerlendirdiğin zaman farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Bu ülke öyle bir ülke ki ne yaparsanız yapın bu sayıyı 8 yapın 4 yapın 2 yapın 22 yapın ne yaparsanız yapın mutlaka eleştirilir. Çıkmadı mı işte, bırakın Türk milli takımını gidiyorlar Avrupa’nın en güçlü liglerinde mücadele ediyorlar. Ne oldu anlar farklı yerden mi yetişti, bu ülke takımlarından yetişti.

Maddi açıdan zorlandıkça kulüpler yanlış hesaplarla yürüdü yürüdü en sonunda fatura bu sayıya çıkıyor. Ben bir Türk olarak istemez miyim takımların ilk 11’lerinde sahaya en fazla genç ve Türk futbolcu çıkmasını isteyen insanlardan biri benim. Bu yarış sadece Türkiye’de devam eden bir yarış değil. Sen Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyorsun, UEFA liginde mücadele ediyorsun ve bütün bu oynadığın maçlar ülkede milli takım seviyesinde ilgi görüyor. Sen istemiyor musun orada başarlı olmak. Son dünya şampiyonasında, bu tam yabancı futbolcu teziyle ilgili bir şey değil ama, şampiyonun, ikinci üçüncü olanın, baktığın zaman ilk beş altı sıraya bu ülkelerin futbolcularının tamamı dışarıda oynuyor.”

Türk takımları son yıllarda Avrupa’da başarılı sonuçlar alamıyor. Türk futbolunun geleceğini bu noktada kulüpler bazında nasıl görüyorsunuz?

Denizli: “Yıllarca önümüzde bazı tehlikeler olduğunu görmemiz gerekiyordu. Bazı puanlama beş yıl süreyle gidiyor, o beş yıl taşıyor bizi topladığın puanlar. Fakat ondan sonraki beş yıllar için gerekli puanı toplamıyorsun. Birincisi milli takımın ülke puanı olarak iyi puan toplaması bir avantaj. Kulüpler geneli itibariyle son derece başarısız. Hemen yanımızda bize ciddi rakip olan birçok ülke var. Bundan sonra olabilecek hadise şudur, Avrupa’da bazı ülke liglerinden dörder takım Şampiyonlar Ligi’ne direkt giriş yapıyor. Bunu 3’e indirirlerse orada bizim için bir imkan doğabilir. Onun dışında işimiz hakkaten çok zorlaşıyor.”

Röportajın Devamı..

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz