Mutluluk Üzerine Araştırmalar: Orta Yaşın Stresinden Bunalanlara İyi Haber, Yaşlandıkça Daha Mutlu Oluyoruz…

0

Modern toplumlarda insanların karar mekanizmalarını ciddi anlamda tetikleyen bir faktördür mutluluk. Eğer bir iş bizi mutlu etmiyorsa, istifa ederiz.. Artık mutlu etmeyen ilişkilerimizi, sonlandırırız.

Duyguları ölçmek, bir rakamla ifade etmek oldukça zordur. Çalışma [1]’de, mutsuzluğu, antidepresan kullanımıyla ölçeklendirdiler. Yaşlara göre antidepresan kullanım yoğunluğunu bir mutsuzluk ölçüsü olarak alırsak orta yaş insanların en bunalımlı olduğu dönemi gösteriyor.

Yaşlara göre antidepresan kullanılma olasılığı... Bir mutsuzluk ölçüsü olarak kabul edersek, orta yaş bunalım yaşı.
Şekil 1- Yaşlara göre antidepresan kullanılma olasılığı… Bir mutsuzluk ölçüsü olarak kabul edersek, orta yaş bunalım yaşı. Kaynak: [1]

40-50 yaşları arasında en yüksek noktaya ulaşan stres, yaş ilerledikçe azalıyor. Yaşlanma korkusu yaşayanlar için iyi bir haber bu.

Yaşlandıkça bizi daha mutlu eden bir kaç faktöre yine bilimsel araştırmalar aracılığıyla inceleyelim.

Yaşam Kalitesi Beklentisi ve Yaşam Kalitemiz

Kaynak [2]’de, farklı yaş gruplarının hayattan 5 sene sonra bekledikleri hayat kalitesi ve şu an yaşadıkları yaşam kalitesi anketlerle ölçüldü. Alttaki grafikte yeşil eğri, insanların 5 sene içinde bekledikleri yaşam kalitesini, kırmızı eğri elde etmiş oldukları yaşam kalitesini gösteriyor. Sağ grafikteki mavi ise beklenti ve elde edilen yaşam kalitesi arasındaki farkı gösteriyor, yani yeşil eğri ile kırmızı eğri arasındaki farkı.

Elde edilen sonuç oldukça ilginç.

30’lu yaşlara doğru beklenti ve elde edilen arasındaki fark en yüksek. Orta yaşın sonlarına doğru bu grafik kesişiyor ve daha sonra elimizdeki konfor, beklentimizden daha yüksek oluyor.

Orta yaşın sonunda çok iyi bir yaşam kalitesine sahip olmuyoruz. Mutluluğun sebebi bu değil. Yaşam kalitesi beklentimiz oldukça düşüyor ve elde ettiklerimiz bizi tatmin etmeye başlıyor.

Yaşlara göre yaşam kalitesi beklentisi ve gerçekte elde etmiş olduğu refah
Şekil 2 – Yaşlara göre yaşam kalitesi beklentisi ve gerçekte elde etmiş olduğu refah. Kaynak: [2]

Stres

Çalışma [3]’te yaşlara göre stres durumları incelendi. Orta yaşlı insanların eş, çocuk, iş, ev ve benzerleri gibi bir çok stres kaynağı varken, yaşlandıkça sadece sağlık problemleri gün yüzüne çıkıyor. Buna karşılık problemlerin kendilerine yaşattıkları hisler de bu çalışmada incelenmiş. Sadece sağlık problemlerinin bizde yarattığı sinir – stres daha düşük oluyor.

his-tablosu

Diğer Etmenler

Bu iki etmen dışında, duygu kontrolü, arkadaş kalitesinin yükselmesi, geleceğe dair öngörülebilirliğin artması gibi bir sürü etmen de, orta yaşı geçtikten sonra mutluluğumuzun artmasını sağlıyor.

En üstteki fotoğrafta, dedenin torunuyla yaşadığı mutluluğu görüyoruz. Bu kadar sözün özeti o fotoğrafta…

Kaynaklar

[1] Blanchflower, David G., and Andrew J. Oswald. “Antidepressants and age: A new form of evidence for U-shaped well-being through life.” Journal of Economic Behavior & Organization 127 (2016): 46-58.

[2] Schwandt, Hannes. “Unmet Aspirations as an Explanation for the Age U-shape in Wellbeing.” Journal of Economic Behavior & Organization 122 (2016): 75-87.

[3] Aldwin, Carolyn M., et al. “Age differences in stress, coping, and appraisal: Findings from the Normative Aging Study.” The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences 51.4 (1996): P179-P188.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz