Okuyucularımız İçin Bir Anket: Şoförsüz Araç Kaza Yapsa… Zor Tercihini Nasıl Yapmalı?

6

Otomatik pilotlu arabalar (şoförsüz araba) yollarda test edilmeye başlandı bile. Teknik ve mühendislik sorunları ile ilgili çalışmalarda çok iyi bir mesafe kat edildi. Belki de yakın zamanda hayatımıza girebilecek. Ancak hukuki ve ahlaki problemler hala mevcudiyetini sürdürüyor. Cevaplaması oldukça zor problemler hem de…

Otomatik pilotlu aracımız bir kaza yaptı ve maddi bir zarara sebep oldu. Bu zararı kim ödeyecek? Araç sahibi mi yoksa aracı tasarlayan firma mı? Bu hukuki bir problem… Biz de bir laf vardır “cana geleceğine mala gelsin” diye. Bu problem bir şekilde aşılır.

Peki, insan sağlığını etkileyecek bir durumda ne olacak? Örneğin önüne geçilemeyecek bir kaza anında… Otomatik araç her zaman içindeki yolcuları koruyacak şekilde mi hareket etmeli? Ya da otomatik pilotun programı öyle geliştirilmeli ki, aracın dışındaki insanlar için içindeki yolcuları mı feda etmeli?

Bizim ülkemizdeki sonuçlar Amerika’daki sonuçlara benzeyecek mi diye merak ediyorum. Siz de bu sorunun yanıtını arıyorsanız alttaki anketimize katılarak yardımcı olabilirsiniz. Amerika’da uygulanan anketin sonuçlarını yarınki yazıda paylaşacağım. Çok ilginç sonuçlar var… Kaçırmamanızı öneririm.

Anketin sorusu çarpıcı. Otomatik araç yolda gidiyor ve yaya geçidinin üstünde yayalarla karşı karşıya kalıyor (en tepedeki canlandırma). Otomatik pilot yayaları ezmek ya da duvara çarparak sürücüye zarar vermek durumunda kaldığı zaman… Araç nasıl bir karar almalı? Kazanın sonucu sakatlık veya ölüm de olabilir…

[yop_poll id=”4″]

[yop_poll id=”5″]

[yop_poll id=”6″]

[yop_poll id=”7″]

[yop_poll id=”8″]

6 YORUMLAR

  1. Hepsine tek cevap vereyim, kurallara kim uymadıysa o zarar görsün, yaya olmaması gerekn yerde ise araç kurallara uyarak hareket edip yayaya çarpabilir, bunu durumu en az yaralanma ile atlatmak için zaten tüm gücü ile fren yapacaktır. allahtan bu yazılımları Türk mantığı ile yazmıyorlar, kurallara uyun otomatik araç zaten geri kalan kısmını hallledecektir. Ayrıca satış sözleşmesine araç sahibi her türlü kural/kanun dışı kullanımdna sorumludur yazılır ve karşılıklı imza altına alınır, sorun kalmaz,

  2. İçinde bulunacağımız taşıtın önceliği, içinde bulunanların can güvenliğidir. Otomatik pilotlu araçlar, bunu, kurallara uyarak sağlamak üzere tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Böyle bir kaçınılmaz son ile karşı karşıya kalmış isek belli ki yaya, kural ihlali yapmıştır. Kimse kusura bakmasın lakin aksinin iddiası tutarlı değil.

  3. Araç zaten yolcuyu korumak için tasarlanır. Birazda yayayı. O yüzden mümkün olduğu kadar yaya hayatı korunmalı.
    Örneğin duvara çarpsa hava yastığı felan filan, yolcuyu koruyabilir; fakat yayayın hayati riski daha fazla hiçbir güvencesi yok

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz