Referandum iki sendrom arasına sıkıştı..

4

Biri 7 Kasım (1982), diğeri 7 Haziran 2015 sendromu..

Alelacele Meclis’e sunulan ve geceli-gündüzlü çalışılarak bir an önce çıkarılması sağlanan anayasa değişikliği paketi, milletvekillerinden onayı kaç gün önce aldı?

Galiba 10 gün önce…

Sonra her şey durdu.

Oysa beklenen, aynı hızla Cumhurbaşkanlığı onayına sunulması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da, hiç bekletmeden, yayını için, kararı, Resmi Gazete’ye göndermesiydi…

Nedense hızın yerini bekleyiş aldı.

Çevremde herkes bunun sebebini merak ediyor.

CHP: ‘Evet’ oyları düşüyor

Açıklama mahiyetinde bir görüş CHP’den geldi. Dediklerine göre, Meclis’ten geçene kadar halk desteğini de alacağı sanılan anayasa değişikliği paketi, AK Parti’nin yaptırdığı yeni kamuoyu araştırmalarında, eski destekten mahrum çıkıyormuş…

AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yeni durumun sebeplerini araştırmak ve tedbirlerini alabilmek için kendilerine mühlet tanımış da kararın yayımı bundan gecikiyormuş…

İyi de, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yüzde 80 bekliyoruz” dememiş miydi daha geçen hafta?

Partinin ileri gelenleri referandumun sonucunu çantada keklik görmüyorlar mıydı?

Adil Gür ve benzeri araştırmacılar, TV ekranlarından, “Çoktan geçti” mesajını verip durmuyorlar mı?

Bu soruların hepsinin cevabı olumlu. Cumhurbaşkanı, AK Parti ileri gelenleri, TV’de konuşanlar.. hepsi hepsi.. sonucun ‘Evet’ istikametinde gelişeceğinden emin görünüyor.

Hiç değilse verilen mesajlar öyle.

Kamuoyu araştırmacıları, bağımsız olduğunu bildiklerim bile, nedense referandum ile ilgili bulgularını açıklamada nekes davranıyor. Rapor gönderenler göndermeyi durdurdu; görüştüğüm zaman genel-geçer bir şeyler söyleyip atlatmayı tercih ediyorlar.

7 Haziran sendromu

En son böyle bir durumla 1 Kasım seçimi öncesinde karşılaşmıştım.

Dört ay önce, 7 Haziran’da (2015) yapılan genel seçim öncesinde yaptıkları araştırmalar sandıkta yalanlanmıştı ya, 1 Kasım’da aynı duruma düşmemek için.. suskunluğa bürünmüştü şirketler…

Şimdi de benzer bir durum var.

Bir araştırmacı, “Sahaya gidildiğinde kendisine yaklaştığımız her iki kişiden biri sorularımıza cevap veriyordu; şimdi bu oran dörtte bire düştü” dedi bana.

Vatandaş da kendini kapatmış görünüyor.

Galiba bu durumu fark ettikleri için, CHP’liler, “Kararsızlar ‘Hayır’ deme niyetinde” sonucunu çıkardılar…

Ne kadar geciktirilirse geciktirilsin, bu referandum yapılacak; önceleri “2 veya 9 Nisan” tarihleri veriliyordu, en son Cumhurbaşkanı Erdoğan “9 veya 16 Nisan” dedi.

Sandık başına gideceğiz ve Türkiye’ye birilerinin ‘rejim değişikliği’ olarak sundukları, çıkmasını isteyenlerin ‘sistem değişikliği’ adını verdikleri köklü düzenlemeler için kanaatimizi yansıtacağız.

Vereceğimiz kararın öneminin farkındayız. Herkes farkında. Sandık yaklaştıkça bu farkındalık daha da artacak.

7 Kasım sendromu..

Benim kanaatim, araştırmalarda ‘Hayır’ oylarının ‘Evet’ oylarını geçtiği görüldüğü için değil paketin eski hızının kesilmesinin sebebi.. esas sebep, AK Parti ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yüksek oyu almaya kendilerini kilitlemeleri…

Öyle birkaç bin oyla önde gitmek istemiyorlar…

Anayasanın en önemli maddelerini halkın yarısının muhalefetiyle çıkarmanın ileride sıkıntılar doğuracağının farkındalar.

Özellikle de, yüzde 50 civarında bir oyla geçmiş maddelere göre yeni yetkilerini kullandığı zaman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılaşacağı sıkıntıların…

“Evren’in anayasası yüzde 92 ile kabul edilmişti; bu neden öyle bir destek almasın?” diye düşünülüyor olabilir…

Kenan Evren ve arkadaşlarının imzasını taşıyan anayasa için, sıkıyönetim altındaki Türkiye’de.. aleyhte propagandanın yasaklandığı.. ‘Hayır’ oyunun mavi pusulasının şeffaf zarflar içerisine atıldığı bir ortamda.. sandık başına gidilmişti…

Halk, oyunu, biraz korkudan, biraz da “Verelim de, askerler daha çabuk gitsin” temennisiyle kullanmıştı.

Şimdi? O ortamın özelliklerinin bazısı var, bazısı yok…

En büyük endişe de, galiba, oyların yüzde 40’a düştüğü 7 Haziran 2015 sürprizini yeniden yaşama ihtimali…

“Yüzde 40 mı olur, yüzde 80 mi?” ikircikliği var…

Merakınızı giderebildim mi?

§§§§

4 YORUMLAR

  1. Evet merakımızı giderdiniz’de….?
    Birde oylarımıza nesıl sahıp çıkabileceğimiz hakkında merakımızı giderebilseniz memnun oluruz.
    Herkes kendi çevresindekilerin geçmişdeki görüşleri ve şimdiki görüşlerinin ne olduğunu iyi biliyor, bunu herkesden dahada iyi bilenlerde bu yasanın çikmasına imza atanlardır.

  2. Su an okumus egitimli akpliler ve feto maduru AKP LI VE YAKINLARI hayir wgiliminde mhpli ne kadar tanidigim varsa %80-90 Hayirci.benim gizlemim 1 kasimda istikrar icin. Akp ye oy verenlerde de fire olacagi yonunde
    SU AN HAYIR daha onde.

  3. İngiltere’de 13.asırda (1215 de MAGNA CARTA LİBERTATUM ile) BÜYÜK FERMANLA kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Biz ise sekiz asır sonra bir kişiye (C.Başa) büyük ,olmadı daha büyük yetkiler veriyoruz. Demek ki hürriyet, demokrasi ve cumhuriyet değerlerini hazmedememişiz. Fark burada.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz