Rusya’ya Ukrayna konusunda uyarı üstüne uyarı!..

0

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulayabileceğini söyledi.

Bir gazetecinin “Ukrayna’yı işgal ederse Putin’in kendisine yaptırım uygular mısınız?” sorusuna Biden, “Evet” yanıtını verdi. Biden, NATO’nun Doğu kanadındaki ülkelerin korunması için 8 bin 500 Amerikan askerinin alarmda beklediğini ve bu askerlerin bir kısmının yakın zamanda Avrupa’ya hareket edebileceğini belirterek, “Hiçbir NATO ülkesinin korkmasına gerek yok, NATO olarak biz onların savunmasına geleceğiz.” dedi.

Olası bir Ukrayna işgalinin Rusya için ekonomik sonuçları olacağını belirten Biden, “Ukrayna’ya Amerikan askeri ya da NATO askeri yerleştirme planımız yok.” diye konuştu.

Biden, Putin’i de işgalin bedelinin “çok ağır” olacağı konusunda uyardığını vurgulayarak, “Ona eğer Ukrayna’ya sınıra yığdığı tüm askerleri ile girerse bunun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük işgal olacağını söyledim. Bu durum tüm dünyayı değiştirir.” ifadelerini kullandı.

Scholz ve Macron’dan Rusya’ya 'saldırganlığın bedeli yüksek olur' uyarısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın Ukrayna’ya saldırgan bir tutum sergilemesi durumunda bunun bedelinin ağır olacağı yönünde uyarıda bulundu.

Ukrayna-Rusya sınırında zor bir durumla karşı karşıya olduklarına işaret eden Scholz, sınırda çok sayıda askerin konuşlandığını ve “oradaki durumun korkulandan farklı bir şekilde gelişmesi için katkı sağlamak gerektiğini” vurguladı. Scholz, Rusya’dan gerginliği düşürmesi için net adımlar atmasını beklediklerinin altını çizerek “Toprak bütünlüğünü ihlal eden askeri saldırganlığın sonuçları ve çok yüksek bedeli olacağını açık bir şekilde belirttik.” ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra ihtilafta tansiyonun düşürülmesi için de mücadele ettiklerini dile getiren Scholz, Rusya ile ABD arasında doğrudan görüşmelerin yapılmasını desteklediklerini anlattı.

Scholz, bu arada NATO ile Rusya arasında ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında görüşmelerin yapıldığını, Normandiya Formatı’yla da Almanya ve Fransa’nın tansiyonun düşürülmesine katkı sağlayabileceklerini söyledi.

“Müttefiklerle yakın koordinasyon içindeyiz”

Durumun ciddi olduğunu vurgulayan Scholz, Rusya ile görüşmelerin yapılmasının iyi olduğunu belirtti. Burada Rusya’nın askeri saldırgan tavır sergilemesi durumunda nelerin olacağını da ifade ettiklerini aktaran Scholz, “Aynı zamanda görüşmeler ve müzakereler yoluyla bu durumdan çıkmak için her şeyi yapıyoruz. Bunu ABD ve müttefiklerimizle yakın koordinasyon içinde yapmamız, zor durumda iyi bir gelişmedir.” şeklinde konuştu.

Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya neden silah vermediğine ilişkin bir soruya da Almanya’nın öldürücü silahlar sevk etmediğini ancak ülkesinin Ukrayna’ya maddi yardımda bulunduğunu veya askeri eğitim alanında yardım ettiğini anlattı. Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna’nın Almanya’ya güvenebileceğini bildiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da güncel gelişmeler ışığında uyanık kalmak gerektiğini söyleyerek “Hep birlikte teyakkuzdayız. Durumu ve gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz ve uygun cevaplar hazırlıyoruz.” dedi. Macron, müttefiklerle birlik ve yakın koordinasyon içinde hareket ettiklerini belirterek Rusya ile çeşitli düzeyde yapılan görüşmelere işaret etti.

“Rusya ile diyalogdan asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Macron, Fransa’nın her zaman diyaloğu desteklediğini savundu. Macron, Rusya’yı yeniden gerilimi düşürme sürecine getirmek için diyaloğun önemli olduğuna işaret ederek “Aynı zamanda ortak bir cevap hazırlıyoruz. Saldırganlık durumunda cevap verilecektir. O zaman maliyeti yüksek olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya ve Fransa’nın Ukrayna ihtilafında birlikte hareket ettiklerini vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 28 Ocak Cuma günü telefonda görüşeceği bilgisini paylaşan Macron, burada gerilimi azaltmak için yollar önereceğini ve görüşmenin “birkaç noktayı açıklığa kavuşturmakla ilgili olacağını” kaydetti.

NATO, Rusya'nın tekliflerine bu hafta karşılık verecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın geçen ay NATO’ya yaptığı anlaşma teklifine bu hafta yazılı olarak karşılık vereceklerini söyledi.

CNN televizyonuna konuşan Stoltenberg, Kremlin’in tekliflerine karşılık bekledikleri yolundaki açıklamasının ardından, NATO’nun yazılı karşı teklif metnini bu hafta göndereceklerini söyledi.

Stoltenberg, “Şu anda tekliflerimizi, yazılı metni sonuçlandırıyoruz. Bu hafta kendilerine göndereceğiz. Bunu ABD ile paralel şekilde yapacağız çünkü ABD birkaç hafta önce bir anlaşma teklifi almıştı. Aynı şekilde biz de benzer bir taslak almıştık. Ana hatlarıyla oturup konuşmaya hazır olduğumuzu söyleyeceğiz.” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun silahların kontrolü, silahsızlanma, askeri faaliyetlerde şeffaflık, riskleri düşürme mekanizması ve Avrupa’nın güvenliğiyle ilgili diğer konuları konuşmaya hazır olduklarını belirtti.

“Rusya’nın endişelerini dinlemeye hazırız.” ifadesini kullanan Stoltenberg, Ukrayna-Rusya krizine çözüm için “halen diplomatik bir yol bulunduğunu” vurguladı. Stoltenberg, bunun için Rusya’nın gerginliği düşürmesi ve NATO ile iyi niyet içinde görüşmeye hazır olması gerektiğini kaydetti.

Stoltenberg, “NATO Ukrayna’ya muharip birlikler konuşlandırmayacak. Ancak hazır olduğumuzdan ve özellikle ittifakın doğusundaki tüm müttefikleri savunma taahhüdümüzle ilgili yanlış anlaşılma bulunmadığından emin olmalıyız.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın güvenlik garantileri teklifleri

Rus ordusunun, Ukrayna sınırında son aylarda yaptığı askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya arasında gerginlik artmış, ilişkiler Soğuk Savaş sonrası en düşük seviyeye gerilemişti. Rusya, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunacağı iddiasını reddetmişti.

Rusya, ABD ve NATO’ya aralık ayında ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma tekliflerinde, NATO’nun genişlemesinden vazgeçilmesine dair taahhüt istemişti.

ABD’nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri iş birliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.

Rusya’nın teklifinde, nükleer silahların ülkelerin kendi toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.

Son olarak NATO, Baltık bölgesi ile Romanya ve Bulgaristan’a savaş uçakları ve savaş gemileri gönderileceğini duyurmuştu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “İttifakın doğu kısmında mevcudiyetimizi daha da artırmayı düşünüyoruz. İlave NATO muharip birliklerinin konuşlandırılması da buna dahildir.” demişti. NATO’nun Avrupa’nın güneydoğusunda da askeri varlığını artırmayı değerlendirdiği bildirilmişti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz