Şanzelize’de Kahve ve Kruvasanı TL İle Satsınlar

0

Dün yayınlanan kararname ile bundan böyle otelde, avmde, atölyede, evde, işyerinde, ofiste dövizle kiralama dönemi sona erdi. Düzenlemenin detaylarını basından takip edebilirsiniz. Her ne kadar “Yahu önceden serbest olan, şimdi nasıl yasak olur? Madem sakıncalı yanları vardı 16 senelik devri iktidarınızda bu sakıncaları belirleyip neden müdahale etmediniz?” diye soranlar olacaktır belki ama soru sormak serbest yanıt almak keyfe keder. O yüzden çok da takılmamak lazım.

Böylelikle Başkanlık sisteminin bir yönü ile de tanışmış olduk. Neymiş efendim, bir yerde sorun varsa çözüm aklımıza gelirse çözer geçeriz. Bu bana İskenderin düğümünü hatırlattı. Çözülemeyen düğümü kılıcı ile kesip atan meşhur Büyük İskender.

Tabii kararname Türkiye’de geçerli ve sadece belli konuları kapsıyor. Misal THY kampanyası bize dolar cinsinden fiyatla geliyor. Ona dair bir düzenleme yok. Yani THY de biletlerini bundan sonra sadece TL üzerinden fiyatlayabilir denmiyor. Ya da Avrasya, Osmangazi, 3. Köprü, Havalimanı sözleşmelerine dair bir güncelleme yok. Malum bu sözleşmeler uluslararası anlaşmalara tabi.

Yanlış anlaşılmak istemem; döviz artışı nedeniyle oluşan, aşırı düzey kira seviyelerinden memnun falan değilim. Ama çözümün yasaklama ve sözleşmeleri butlan etmek olup olmadığı konusunda tereddütlerim var. Bu sözleşmeler Allah kelamı olmasa da neticede alan ve satanın mutabakatı ile yapılmıştı. Şimdi devlet bu iki taraflı mutabakata müdahil olup işi bitiriyor. Ticaret ve Borçlar Kanununda yer alan sözleşme serbestisi maddeleri ile çelişen kararname nasıl uygulanacak, orası muallak.

Bir de işin şu boyutu var: döviz gelirine istinaden döviz üzerinden borçlanmış firmanın kredisi de mi TL’ye dönecek? Hadi kararname çıkardınız, onu da yaptınız. Bu defa bankaların yurtdışından aldığı kredileri de TL’ye döndürmek için kararname çıkarıp yabancı bankalara mı yollayacaksınız? Aklıma bir şarkı geliyor. Hemen unutuyorum.

Tabii normal olan ve beklenen, kur artışı sonucunda kiracı ve kiralayan arasındaki mutabakatsızlığın adalet mekanizması yolu ile giderilmesi idi. Literatürde buna kira tespit davası deniyor. Hukukçu değilim. Ama maalesef bu ülkenin hukukçuları iş bu noktaya gelene kadar, “Yahu döviz üzerinden sözleşme yapılmış ama kira değeri bu olmalı, bu iş bizim işimiz” demedi. Ben mi diyeyim? Geçelim efendim.

Türkiye üzerine ölü toprağı serpilmiş her eğitim seviyesinde ve meslek grubunda insanlar topluluğudur. Dönsek adalet mekanizmasına denecek bu davalar kaç yıl sürer? Deve gibi her yeri eğri yani. Neticede 16 yıllık iktidar. ABD’de 8 yıldan fazla başkan olamıyorsun ama adın yine de Clinton, Obama, Bush vs.

Her neyse içeriyi düzenledik. Ama sorun bitmiyor. Gurbetçilerimiz (Allah onlardan razı olsun) kahir ekseriyet Avrupa’da. Yeşillere, Sollara, Sosyalistlere mazallah Komünistlere oy verip, Türkiye’de Cumhurcudur ya, bol bol euro kazanıp Türkiye’de harcarlar. Mesela 1 şişe suya Almanya’da 8 Lira karşılığı 1 Euro ödeyen gurbetçimiz, Türkiye’ye getirdiği 1 Eurosuyla tam 8 şişe su alabiliyor. Gurbetçinin oyu benim oyuma eşitse, ben 1 liramla Almanya’da o şişe suyun 8’de birine neden talim ediyorum?

Bu sorun bu kararnamede çözülmemiş. Bence kararname tüm dünyada geçerli olsun. Almanya’da su ve (ben içmem ama içene karışmam) bira, Avusturya’da şinitzel, Fransa’da kahve ve kruvasan, İngiltere’de ale, Belçika’da midye, Hollanda’da kek Türk pasaportlulara TL ile satılsın.

Bu olmuyorsa gurbetçilerimiz eşitlik ilkesi gereği Türkiye’ye getirdikleri euroları 1 TL’den devlete bağışlasın, verdikleri oylara mütenasip Türkiyeli evlatlarla empati kursunlar.

Mehmet Şimşek kulakları çınlasın, İngiltere’ye gitmiş. Orada çalışacakmış. Bildiğim kadarıyla zaten oradan gelmişti. İnsan sormadan edemiyor, madem dönecektin niye geldin?

Türkiye kuyruğunun peşinde koşup duruyor. Dönüp dolaşıyor. Bina okuyor. Mehmet Şimşek yapısal reform yapıyor. Bana gülme geliyor. Katıla katıla gülüyorum.
Gülmekten gözlerimden yaşlar akıyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz