Soner Olgun’dan ‘Efsane Türküler’

    0

    Soner Olgun’u 1980’lerde tanıdığımda başarılı bir genç gazeteciydi. Karacan Yayınları’nın dergi grubunun başındaydı. Daha sonra Güneş Yayınları’nda, Genç İnsan’da, Attilâ İlhan’ın yönettiği Cönk dergisinde birlikte çalıştık. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezundu. Tiyatroyla ilgilenmesini beklerdik ama o dost meclislerinde saz çalardı keyfi yerindeyse.
    80’lerin sonuna doğru, bir gün müzik eleştirmeni, şair dostumuz Orhan Kahyaoğlu kendisinin de mezunu olduğu Kadıköy Maarif Koleji Mezunlar Derneği’nin yeni bir lokal açtığını, Soner’i oraya davet ettiklerini söyledi. Soner de Bornova Maarif’ten mezundu. Dayanışma için belki sazıyla birkaç türkü de çalardı…
    Moda’da Kadıköy Maarif’in karşı sırasındaydı lokal. Şarkılar türküler söyledi geç vakitlere dek. O kadar beğenilmişti ki haftada bir gece sahneye çıkar mı diye teklif ettiler. Soner Olgun’un sahne hayatı başladı. Sonra Arnavutköy’de kolay ulaşılmayan bir tepede Caberet Sine Bar’da sahne almaya başladı ve orada tanındı. Yıllarca sahneye çıktı. Yıl 1992. “Tek bağlama. Ayağımın altında bir tef…” diye anlatıyor o günleri.
    Araya Nükhet Duru’ya yaptığı besteler girdi. Mahmure şarkısı dillere düştü. 1992’de kendi pop müzik bestelerinden oluşan ilk albümü Letafet’i yaptı. Ama esas ve büyüyen ünü sahnedeydi. Sahnede her gece maraton yapıyor, izleyicisine nefes aldırmadan, eğlendirerek ve hiç ara vermeden saatlerce türküler söylüyor. 60 ila 100 şarkı, türkü söylüyor. Ortalama 6 saat. Hiç ara vermeden 12 saat sahnede kaldığı olmuş.
    Müdavimleri vardı. O müdavimler hep arttı. Ortaköy’de yine bir tepenin üzerinde olan Patika’da 17 yıl boyunca cuma ve cumartesi geceleri sahne aldı. Artık yalnız değildi, bir grubu vardı, eşi Özlem Olgun vokaldeydi. Şimdi de yıllardır her hafta sonu Kuzey Kıbrıs Merit Park Hotel’de sahneye çıkıyor.
    1994’te Herşey Değişmeli, 1999’da İyi Bayramlar, 2004’te İyi Bayramlar Türkiye, 2012’de Sevda Diye Bir Kuş albümlerini, 2015’te ilk maxi single’ı Yakarım Yağmurları’yı çıkardı. Onlarca beste yaptı. Albümlerinin de müdavimleri var, ama sahnede öyle etkileyici ki albümlerde aynı başarıyı yakalayamadığı düşünülüyor. Çünkü hep sahne performansı geliyor akla. Ben de sahnedeki sıcaklığın bir yolla albüme aktarılması gerektiğini düşünmüşümdür. Belki canlı, belki akustik kayıtla…
    Soner Olgun yeni albümü “Efsane Türküler 1”de (Esen Müzik) sahnedeki etkiyi hem parça seçimi hem kayıtta yakalamış gibi görünüyor. Albümde 9 türkü, 2 Azeri türkü ve 1 Kırım türküsü yer alıyor. Albümün ilk videosunu da Nazende Sevgilim’e çekti.
    Albümün adı “Efsane Türküler 1” olunca “Bir Of Çeksem” gibi çok bildik örnekleri de okumuş Soner Olgun. Soner Olgun’un yaptığı müzik en genel anlamıyla “world music” diye tanımlanıyor. Anadolu Pop da denebilir. Bence albümün en başarılı icrası olan “Keten Göynek”te olduğu gibi Anadolu Rock’a yakın durduğu çalışmaları da var.

    Yazının devamı için