Şoförsüz Arabalar Kaza Anında Nasıl Bir Tercih Yapmalı? ABD’de ve Bizim Sitedeki Anketlerde Sonuçlar Çelişiyor…

0

Dünkü yazımızda otomatik pilotlu arabaların geliştirilmesinde yaşanan ahlaki ve hukuki problemlere değinmiş ve bir anket yapmıştık. Anketimize katılan 128 kişiye teşekkür ederim.

Dünkü yazıyı, okumayanlar için bir paragrafla özetlersek (yazının tamamı için buraya tıklayın):

“Anketin sorusu çarpıcı. Otomatik araç yolda gidiyor ve yaya geçidinin üstünde yayalarla karşı karşıya kalıyor (en tepedeki canlandırma). Otomatik pilot yayaları ezmek ya da duvara çarparak sürücüye zarar vermek durumunda kaldığı zaman… Araç nasıl bir karar almalı? Kazanın sonucu sakatlık veya ölüm de olabilir…”

Bilim adamları ABD’de 451 kişiye anket sorularını sordular. Önlenemez bir kaza anında araç kimi korumalı?

  • 1 yaya – 1 yolcu durumunda: Katılımcıların %75’i “yolcuyu korumalı” dedi. (Ocak Medya anketi %40)
  • 5 yaya – 1 yolcu durumunda: Katılımcıların %50’si “yolcuyu korumalı” dedi. (Ocak Medya anketi %10)
  • 100 yaya – 1 yolcu durumunda: Katılımcıların %20’si “yolcuyu korumalı” dedi. (Ocak Medya anketi %10)

Anket sorusu “araç mümkün olduğunca çok hayatı mı kurtarmalı?” diye sorulduğunda, katılımcıların %70’i “evet” dedi (Ocak Medya anketi %80). Yukarıdaki üç sorunun sonucu da aynı şeyi söylüyor. Yaya sayısı arttıkça, yayadan yana taraf tutma eğilimi artıyor. “Toplumsal faydacı yaklaşım” yani ne kadar çok insanın hayatı kurtarılırsa o kadar iyi olur.

Ancak “bir araç satın alacaksınız, yolcuyu mu yayayı mı koruyan araç satın alırsınız?” diye sorulduğunda katılımcıların %70’i “yolcuyu koruyan araç satın alırım” dedi (Ocak Medya anketi %60). İş satın almaya gelince, “toplumsal faydacı yaklaşım” ile tasarlanmış araçlar tercih edilmedi. Bu bir çelişki!

İnsanlar araçların çoğu insanın hayatını kurtaracak karar vermesini isterken bir diğer yandan bu şekilde tasarlanmış araçları almak istemediğini söyledi.

Politikacılar ve teknoloji firmaları çekişiyor

Politikacılar “toplumsal faydacı yaklaşım” kısmında ısrarcı olmak durumundayken, teknolojiyi geliştirenlerin ana isteği araçlarını en fazla şekilde satmak olacağından, yolcuyu koruyan arabalar tasarlama eğilimi ağır basacaktır.

Politikacılar ve firmalar (örn; BMW ve Google) birlikte bu sorunun yanıtını bulup ve bir orta yolda buluşmak durumundalar ve bu problemlerin aşılmasında birlikte hareket etmek durumundalar.

Şunu belirmekte fayda var, çoğu araştırmacı, bütün araçlar otomatik pilotlu olduğu zaman, trafikte kazaların ciddi anlamda azalacağını söylüyor. Umarım…

ABD’deki anket ile Ocak Medya anketi aynı şeye işaret ediyor

Bu sitede yaptığımız anket de ABD’deki anketin sonucuna benziyor. Temel fark, sitemiz okurlarında yayalara karşı daha korumacı bir yaklaşım var. İki ankete göre:

  • Araçlardan beklenen “mümkün olduğunca çok insanın hayatını” kurtarmasıdır.
  • Kendisine araba satın alırken, “yolcusunu koruyan araçları” tercih edeceğidir.

ABD’de yapılan anket ile ilgili güzel bir video hazırlanmış. İlgilenenler bakabilir…

Kaynak: Sciencemag

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz