Sudan, altın ihracına izin verdi..

0

Sudan, ülkedeki kaçakçılığın önüne geçmek ve nakit sıkıntısından mustarip olan ülkeye döviz çekmek için özel sektör tüccarlarının altın ihraç etmesine izin vermeye başladı.

Sudan Merkez Bankası, şimdiye kadar yasal olarak altın alım ve satımının yanı sıra küçük maden şirketlerinden maden alımı için merkez kurma yetkisine sahip olan tek kurumdu. Merkez Bankası Başkan Vekili Bedrettin Abdurrahim İbrahim, 1 Ocak’ta yaptığı açıklamada, bankanın altın alımını tamamen sona erdireceğini bildirdi. 2015 yılında kurulan ve el-Fahir isimli bir şirket, yeni kurallardan yararlanan ilk şirket oldu ve başlangıç olarak 155 kilogram altın ihraç etti.

Yeni sistemden elde edilecek ek gelirler, Hartum hükümetinin karşı karşıya kaldığı ciddi ekonomik baskılarla yüzleşmesi hususunda Sudan’a katkıda bulunacak. Enerji ve Madencilik Bakanı Adil Ali İbrahim, Kasım ayında Reuters’e verdiği bir demeçte, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (USGS) verilerine göre Sudan’ın 2018 yılı içerisinde yaklaşık 93 bin ton altın ürettiğini ve bu durumun Sudan’ın Güney Afrika ve Gana’dan sonra Afrika’nın üçüncü büyük üreticisi olabileceğini gösterdiğini kaydetmişti.

Sudan Merkez Bankası, Ocak ayında yayınladığı yeni kurallarda, özel madencilik şirketlerinin üretiminin yüzde 70’ini ihraç edebileceğini, kalan yüzde 30’u ise Sudan Merkez Bankası’na satmalarının gerektiğini bildirdi. Bununla birlikte şirketler madencilik faaliyetleri için kullanmadıkları takdirde elde ettikleri yabancı dövizi resmi döviz kuru üzerinden doğrudan merkez bankasına satmak zorundalar.

Sudan’daki altın tüccarları, Merkez Bankası’nın ihracata yönelik hamlesini memnuniyetle karşıladılar, fakat hükümetin belirlediği döviz kurunun ve üretimi bankaya aktarma zorunluluğunun süreci cazip hale getirmediğini ifade ettiler.

Sudan’daki büyük altın tüccarından olan Muhammed Tebidi, “Biz tüccarlar, altın miktarının bütününün ihracatına izin verilmesini istiyoruz ve yüzde 30’luk gibi bir oranın Sudan Merkez Bankası verilmesini reddediyoruz” açıklamasında bulundu. Piyasadaki dolar kuruna göre Sudan Merkez Bankası ile işlemde bulunmak istediklerini kaydeden Tebidi, resmi döviz kurunun gerçekçi olmadığını söyledi.

Sudan Merkez Bankası yeni kuralların yürürlüğe girmesinin öncesinde altını uluslararası fiyattan daha düşük bir oranda satın alıyordu. Hükümet yetkililerine göre bundan dolayı üretilen altınların yaklaşık yüzde 70 ila 80’i yurtdışına kaçırılıyordu. Bu kaçakçılık faaliyetlerinin ülkeye bir dizi zararı oldu. Ayrıca hükümet, Güney Sudan’ın 2011 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte ana döviz kaynağını ve ülke petrol kaynaklarının çoğunu kaybetti. Petrolden elde edilen gelir düştükten sonra altın üretimi artmaya başladı. Ancak yurtdışına büyük miktarlarda altın kaçırılması sonrasında döviz kaynaklarından biri kaybedildi.

Maliye Bakanlığı geçen hafta 2020 bütçesi kapsamında yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın ayda 200 milyon dolara eşdeğer olacak şekilde Sudan Lirası bastığını belirtti. Temelde yakıt ve buğday olmak üzere sübvansiyonlu malları finanse etmek için altın satımı ve ihracı için böyle bir adım atıldığını kaydeden bakanlık, bunun ekonomide kontrolün kaybedilmesine, piyasadaki döviz kurunda sürekli bir düşüşe ve hiperenflasyona sebep olduğunu söyledi. Sudan Haber Ajansı’na konuşan Maliye Bakanı İbrahim el-Bedevi, herhangi bir şirketin el-Fahir şirketinde olduğu gibi belirlenen şartlar doğrultusunda altın ihraç edebileceğini söyledi.

Bir bankacı ise yaptığı açıklamada, yeni sistemin en nihayetinde başarılı olabileceğini belirterek, zaman zaman kurallar değiştirilmeyip buna uyulduğu takdirde bu hamlenin işe yarayacağını söyledi.

Kaynak: Şarku’l Avsat

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz