Başlarken: Gelecek bağımsız gazeteciliğin, dijital medyanın, desteğimi veriyorum

4
Latest posts by Süleyman Karagülle (see all)

İnsanın gözü vardır; onunla görür ve hareket eder, onunla iş yapar.  İnsanın kulağı vardır, onunla işitir ve çevreden gelen seslere göre hareket eder, iş yapar. Bir de ağzı vardır; onunla konuşur, başkalarına meramını anlatır.

Topluluğun gözü, kulağı hatta dili ise medyadır, basındır, yayındır.

İnsanlığın dengeli bölüşüm, işsizlik, mesken, trafik, gibi pek çok sorunları var; bu sorunların içerisinde en büyük sorun, medyadır. Medyayı ele geçiren sermaye ve yönetim, halkı kendi çıkarlarına yönlendirmektedir. Halk ya sömürülmekte ya da ezilmektedir. Medya bütün sorunların kaynağı olmaktadır.

Zaman gazetesinin patronları vardı. Yazarlar başka yerde yazamadıkları için orada yazıyorlardı. Yazmasalar, aç kalırlardı. Şimdi patronların hiç biri hapis değildir, ama yazarlar içeridedir. Mümtazer Türköne, Ali Bulaç ve Nazlı Ilıcak…

Türkiye’de yazar özgürlüğü yerine medya özgürlüğü, yani sermaye sömürüsü özgürlüğü var.  Sermaye ile iktidar bir olmuşlar, hakimleri ve yazarları emirlerine almışlar ve buna bağımsızlık diyorlar.

Üçüncü binyıl uygarlığının en büyük sorunu medyadır. Bunu nasıl çözecektir?

Fehmi Koru’ya, yıllar önce, yine böyle yazacak gazete bulamayınca, “Dergi çıkaralım” demiştim. Kısa zaman sonra yeniden yazacak yer bulunca gerek kalmamıştı. Bugün yazacak yer bulamayınca, kendi sitesinde (www.fehmikoru.com) yazmaya başladı. Bir çok gazetenin tirajından çok okuyucu bulunca cesaretlendi; oğlu mühendis  Ahmet Taha Koru ile ‘Ocak’ dijital gazetesini çıkarmaya başladılar.

Beni ilgilendiren onların buradaki başarısından çok sistemin başarısıdır.

Önce Google reklâmı ile destekliyorlar.  Bu büyük bir olaydır. Bağımsız medyanın oluşması için büyük bir adımdır. Yakında şirketler de reklâm vererek Ocak Medya’ya destekte bulunacaklardır.

Google buna devam eder mi etmez mi, orasını bilemem; ama bence aynı yolu devlet açmalıdır. Devlet, ilânları gazete veya dergiye değil, yazarlara vermelidir. Hangi yazar internet üzerinde çok okunuyorsa, ona ilân parası ödemeli ve yayınlamalıdır. Bu kanuni hak olup, yönetecilerin yönetiminde olmalıdır.

Bugün sermayeye entegre olmuş iktidarlar, bağımsız yazarlar oluşmasın derdinde oldukları için böyle bir şey yapmak istemezler. Resmi ilân işi sermaye basınını desteklemek için çıkarılmıştır. Biz ise tam aksini öneriyoruz. Diyoruz ki, artık yazarlar bağımsız olsun. Halkın sözcüleri olsun. Vergi veren halk, kendi yazarını kendisi seçsin…

Diyelim ki, Türkiye’de 1000 yazar var. Her biri 10.000 TL net maaşla çalışsın. Demek ki, ayda 10 milyon TL, yılda 120 milyon TL bütçe gideri olacaktır. Bu devede kulak bile değildir. Ama bu suretle gerçek anlamda bağımsız medya oluşur.

Devletler bunu yapmaz; çünkü sermayenin baskısı var, bağımsız yazarlardan korkmaktadır.

120 milyonluk giderle bu sorun çözülebilir. Ne var ki bu sözleri duyacak kulağı bulmak imkânsız gibi birşey.

Ben halkımızın bu gazeteyi desteklemesini istediğim için okuyorum ve eleştiriyorum. akevler.org’daki yazılarımdan birini Akit gazetesi yayınlıyor, birini de Ocak yayınlasın istiyorum.

Ahmet Taha Koru bana kulak verirse ve yayın sisteminde Google desteğinde bir oyun olmasa, bu gazetenin okuyucusunun birkaç sene içerisinde bir milyona ulaşacağı görüşündeyim.

Allah’tan başarılar diliyorum, halkımın bu sistemi destekleyeceğini ümit ediyorum.

4 YORUMLAR

  1. Sayin Süleyman Karagülle nin yazilarini da okuyor olmak, Ocak gazetesinin kalitesini daha da arttirmistir.
    Cok tesekkür ediyoruz Sayin Süleyman Karagülle.
    Ilgiyle, dikkatle okuyuoruz.
    Almanya`dan Sinan Eskicioglu

  2. Süleyman Beyi uzun yıllardır tanırım. Ocakmedya’da yazısını okumak büyük sürpriz oldu. 90 yaşına yaklaşmış olmalı. Bu kadar berrak bir zihin, bu derece akıcı bir uslüp, gerçekten müthiş. Ocakmedya’ya hoşgeldin diyorum. Yazılarını daha sık okumayı ümit ediyoruz. Ahmet Taha da “kulak verecektir” Süleyman Beyin yazdıklarına; bundan hiç süphem yok.

  3. Ahmet Bey,
    Yorumlarla birlikte solda fotoğraf için bir çerçeve görüntüleniyor. Ama sizin yorumlarınızdaki fotoğrafınızdan başka kimsenin yorumunun yanında gerçek bir fotoğraf görmedim.
    Bizim de fotoğrafımızın yayınlanması için ne yapmalıyız? Eğer böyle bir imkan yoksa neden fotoğraf için bir çerçeve ekliyorsunuz yorumlara?
    Hoş, yorumlara cevaplarınızda sizin fotoğrafınız oluyor.
    Bence bu imkan bize de sunulmalı
    Belki bir login sistemi geliştirebilirsiniz site için.
    Bu önerimi sizinle paylaşmak istedim.
    En iyi dileklerimle.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz