Tuzu azaltın, hastalıklardan korunun!

2
Latest posts by Remle Arslan (see all)

Çevremde sürekli daha yemeğe başlamadan tuz atanları görüyorum. ‘Ben tuzlu seviyorum, tuzdan vazgeçemem’ cevabı da çok sık aldığım cevaplardan. Aşırı tuz alımına bağlı vücut dengesi bozularak ileride kalp damar rahatsızlıkları, astım, osteoporoz, tansiyon, ödem problemleri oluşur. Bunların önüne geçmek için bu alışkanlığınızı değiştirme zamanı gelmedi mi sizce?

Günde ne kadar tüketilmeli?

Günde 5 gram tuz tüketmemiz gerekiyor. Bu da yaklaşık bir çay kaşığı tuza denktir. Fakat yapılan araştırmalar sonucu kişi başı tuz tüketimi 18 gramları bulmuş durumda. Bu da yaklaşık tüketmemiz gerekenin 4 katı.

Alınan tuzun %6’sı sofrada yemeğe eklenen tuzdan geliyor. %5’lik kısmı ise yemek pişerken eklenen tuzdan geliyor. Geri kalan ve çoğunluğunu oluşturan kısım ise işlenmiş besinlerden (sucuk, salam, tütsülenmiş besinler, peynir, turşu…) fast food ve paketli gıdalardan gelmekte.

Tuz alımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

-Besinlerin içerisinde bulunan doğal tuz, günlük ihtiyacı karşılamanıza yeterlidir. Yemeğinize ekstra tuz eklemeyin.

-Sofra tuzunuzu iyotlu tercih edin. Çünkü iyotsuz tuz, büyüme ve zekâ geriliğine, gebelerde düşüğe, guatra sebep olabilir. Pişirme sırasında iyot kaybını minimuma indirmek için yemeğe pişirme sonrasında tuz ekleyin.

Ayrıca saklarken de tuzun kuru ortamda olmasına, ışık geçirmeyen koyu renk kaplarda olmasına dikkat edin.

-İshal durumunda, aşırı egzersiz yapıldığında, sıcak havalarda su ve tuz kaybı olduğu için su ile birlikte bir miktar tuz almaya özen gösterin.

Tuz alımı nasıl azaltılır?

-Satın alırken besinlerin etiketlerini iyice okuyun ve az tuzlu besinleri almaya çalışın. Maden sularının sodyum miktarının 200 mg altı olmasına dikkat edin.

-Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını azaltın.

-Yemeğin tadına bakmadan tuz atmayın. Tuz yerine lezzet vermesi için nane, fesleğen, kekik gibi baharatlardan yararlanabilirsiniz.

-Turşu, konserve yiyecekler, soslar tuz miktarı fazla gıdalardır.   Bu besinleri fazla tüketmeyin.

-Sebze ve meyve tüketimini artırın.

Son olarak da zaten ekmekten, salçadan yeterli tuzu alıyoruz. Yemeğimize ekstra tuz ekleyerek hastalıklara davetiye çıkarmayalım. Dikkat edelim.

Sağlıklı günler

2 YORUMLAR

  1. Tuz, beslenme, yarar, zarar, yasaklama, turşu, hipertansiyon vs..
    Herbirisi için ayrı birer yazı yazabilirsiniz, tuzdan ölüm konulu cinayet romanı da.
    (Anlattığınız karşıdakinin anladığı kadar dır gibii.) bu yazıyı/yazıları okuyan kadardır.
    Yada, isminin önünde birsürü ünvan olan birileri tv ye rahatça çıkıp,
    hem diyetisyen, hem iç hast. dr’u, hem tansiyon dr’u, hem beslenme uzmanı olur:
    Bir kisi 5-10 tane günde siyah zeytin yiyebilr der olur biter! (Tansiyonu 14,lerden aşağı düşmeyen de, kalp damasr hastası da, kilo problemi olan da izler. Vee).

  2. Tarım dönemi toplumunda yaşayan insanın hastalıklarına sebep olan tuz, ana faktörmüydü. Sanayi toplumu günümüz insanın hastalıklara sebep olan tuzmu oldu. Eskiden tuz bundan daha fazla tüketilmesini rağmen hastalık yapıcı etken bir maddemiydi. Yoksa hazır yiyecek-fasd-food tarzı beslenmemi bizi hasta ediyor. Bunun günahını tuza mı yüklüyoruz. Bildiğim insan mekanizması vücudun neye ne kadar ihtiyacını ayarlayan mükemmel bir sisteme sahip. İnsan istese de tuzu fazla tüketmeye ihtiyaç duymaz. Çok istisnai durumlarda aşırılığa kaçabilir. Buda metabolizmada bir bozukluğa işaret eder. Tuz insanlarda olduğu kadar, hayvanlarda da çok önemli bir kaynak. Neticede hastalığa yakalanmamada her şeye fazla tuz eklemeyelim. Dengeli tuz kullanalım.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz