Ülke yöneten kadınlar..

0

Dünyada 195 bağımsız devlet var ve büyük çoğunluğu erkekler tarafından yönetiliyor. Kadın başbakan ya da devlet başkanı sayısı az. Ancak hepsi güçlü liderler. Bazı güçlü kadın siyasetçilere göz attık. İşte o isimler!..

Angela Merkel

62 yaşındaki Merkel, 2005’te Almanya’nın ilk kadın başbakanı olarak göreve geldi. Dördüncü dönemi için yeni kurulan hükümetin başına geçmeye hazırlanıyor. Komünist Doğu Almanya’daki bir papazın kızı olan Merkel kimya doktorasına sahip. Time dergisi tarafından 2015’te ‘Yılın Kişisi’ seçildi. Sağ popülizmin yükseldiği bir ortamda, birçok basın kuruluşu onu özgür dünyanın lideri olarak tanımlıyor.

Theresa May

1980’lerdeki Margaret Thatcher’dan sonra Theresa May İngiltere’nin ikinci kadın başbakanı. 60 yaşındaki eski İçişleri bakanı, Birleşik Krallık’taki tarihi Brexit oylamasından kısa süre sonra Temmuz 2016’da Downing Street’te göreve başladı ve ülkenin AB’den çıkış müzakerelerini yürütmekle görevlendirildi. Ancak iktidarını daha ne kadar koruyabileceği belirsiz. Zira 8 Haziran’da erken seçimler var.

Tsai Ing-wen

Tsai Ing-wen Çin Cumhuriyeti ya da yaygın bilinen adıyla Tayvan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı. Mayıs 2016’daki yemin töreninin ardından göreve başlamasıyla, Pekin asla bağımsızlığını tanımayacağını söylediği Tayvan ile ilişkilerini dondurdu. Tsai, egemenlik meselesi üzerine “baskı yapmaktan vazgeçmeyeceğini” açıkça belirtti. Aynı zamanda Demokratik İlerleme Partisi’nin başkanlığını da yürütüyor.

Ellen Johnson Sirleaf

Afrika’nın halkoyuyla seçilen ilk kadın devlet başkanı. 2006’da Liberya’da başkanlık koltuğuna oturan 78 yaşındaki Sirleaf, görevini Ocak 2018’e kadar sürdürdü. 2011’de Liberya ve Yemen’den iki kadın aktivistle birlikte “Kadınların güvenliği ve barış hedefleyen çalışmalara kadınların tam katılımının sağlanması için yürüttükleri mücadele nedeniyle” Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Dalia Grybauskaite

Dalia Grybauskaite, küçük Baltık ülkesi Litvanya’ya başkanlık eden ilk kadın. Karatede siyah kuşak sahibi olması ve ciddi konuşma tavrı nedeniyle “Demir Leydi” ya da Çelik Manolya” olarak anılıyor. 61 yaşındaki siyasetçi daha önce hükümette bazı görevlerde bulunurken 2009 ilk kez ve 2014’te bir kez daha cumhurbaşkanı seçildi.

Erna Solberg

Norveç de bir kadın tarafından yönetiliyor. Erna Solberg 2013’te göreve başladı. 56 yaşındaki Solberg, Gro Harlem Brundtland’tan sonra zengin kuzey ülkesinin ikinci kadın başbakanı. Sert sığınmacı politikaları ona “Demir Erna” lakabını kazandırdı. Aynı zamanda Norveç’in Muhafazakar Partisi’nin lideri.

Beata Szydlo

Beata Szydlo Polonya’nın üçüncü kadın başbakanı. Kasım 2015’te aldığı görevi iki yıl sürdürdü. Şuanda başbakan yardımcılığı koltuğunda. 54 yaşındaki tecrübeli siyasetçi, parlamentoda yaptığı ilk konuşmasında önceliğinin Polonyalıların güvenliğini sağlamak ve AB’nin güvenliğine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Başbakan olmadan önce belediye başkanlığı ve parlamento temsilciliği yaptı.

Saara Kuugongelwa-Amadhila

49 yaşındaki Kuugongelwa-Amadhila Namibya’nın dördüncü başbakanı ve 2015’ten beri görevde. Gençliğinde Sierra Leone’ye sürgüne gönderildi. ABD’de yüksek öğrenim gördü, 1994’te ülkesine dönmeden önce ekonomi alanında dereceyle mezun oldu ve siyasete atıldı. Namibya hükümetinin başına geçen ilk kadın ve kadın haklarının güçlü bir savunucusu.

Michelle Bachelet

Michelle Bachelet, 2014’ten beri Şili devlet başkanlığı görevini yürütüyor. Bu ikinci dönemi. 2006’dan 2010’a kadar ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak görev yaptı. Şili’de genç bir kadın olarak hapsedilip işkence gördü ve ardından tıp eğitimi aldığı Avustralya ve Doğu Almanya’da sürgünde yaşadı. 1979’da Şili’ye döndükten sonra demokrasiye geçiş çağrısında bulundu.

Şeyh Hasina Vecid

Forbes dergisi Bangladeş’in mevcut kadın başbakanına 2016’da Dünyanın En Güçlü 100 Kadını Listesi’nde yer verdi. Forbes onlarca yıldır siyasetin içinde olan 69 yaşındaki Şeyh Hasina Vecid için, “162 milyonla dünyanın en büyük sekizinci nüfusuna sahip ülkesini yönetiyor ve 2009’dan beri bu gücü kullanıyor” diye yazdı.

Kolinda Grabar-Kitarovic

49 yaşındaki siyasetçi 2015’te Hırvatistan’ın ilk kadın ve en genç cumhurbaşkanı olmadan önce ülkesini ABD Büyükelçisi olarak temsil etti. Grabar-Kitaroviç’in 2011-2014 yılları arasında yürüttüğü NATO Kamu Diplomasisi Genel Sekreter Yardımcılığı görevi onu NATO’nun idari ekibindeki en üst düzey kadın yapıyor.

DW Türkçe..

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz