Usta Gazeteci Fehmi Koru yorumladı.. O fotoğraf, Susurluk’u ve Gladyo’yu hatırlattı

0

Usta Gazeteci Fehmi Koru, organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Alaattin Çakıcı, İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar, emekli Korgeneral Engin Alan ile emekli Albay Korkut Eken’in yer aldığı fotoğrafı değerlendirdi.

TV5’te yayınlanan “4. Güç” programında konuşan Fehmi Koru, şunları ifade etti: “O fotoğraf herkese, 1990’lı yıllarda yapılan tartışmaları ve Susurluk skandalını hatırlattı. O bakımdan bir nostaljik buluşma olarak görebiliriz; çünkü Susurluk ile ortaya dökülen kokular, maalesef üzerine tam anlamıyla o dönemde gidilemediği için, Türkiye’nin hâlâ başını ağrıtan çok ciddi sıkıntılara yol açan bir özelliğini, yeniden karşımıza çıkartmış oldu. O da biliyorsunuz, NATO’ya üye olan ülkelerde Amerika’nın istihbarat örgütü CIA’in kurduğu bir örgüt var.

Bunun en yaygın kullanılan ismi, Gladyo. Susurluk, bunu ortaya dökmüştü. Hiç bir araya gelmeleri düşünülemeyecek olan birtakım figürlerin, aynı araç içerisinde, o araç kaza yaptığı için görüntü vermeleri, Susurluk’u ortaya çıkardı ve Susurluk’tan sonra da epey tartıştık, o Gladyo çerçevesindeki, Türkiye’nin geçmişteki birtakım yanlış fotoğraflarını; ama sonrası maalesef üzerine fazlaca gidilmediği için, öyle kaldı.

O örgüt, hâlâ faal midir, ne kadar bugün de Türkiye’de etkili işler yapabilecek durumdadır, onu bilemiyoruz. O dönemde ismi geçen birtakım insanların, bugün bir araya gelerek fotoğraf vermeleri, kendi açılarından nostaljik bir dönemi hatırlama yönünde “bir araya geliş” olarak görülebilir; ama bizlerin, yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olanların da, o 90’lı yıllarda yaptığımız tartışmaları hep yeniden gözden geçirmemizi düşündürtürse ve toplum olarak o dönemde bildiklerimizin üzerine gidilmemesinin ülkeye getirdiği faturayı yeniden bu iktidara karşı kullanırsa…

Yani mutlaka bunların üzerine gidilmeli. ‘Yine böyle bir örgüt varsa ve bu örgüt, bugün de faalse, birtakım icraatları varsa, birtakım operasyonlar yapabiliyorsa, bunları devlet sistemi içerisinden söküp atmanın yolunu arayalım’ tarzında bir talebi dile getirmeyi eğer getiriyorsa bu fotoğraf, yerinde bir görüntü olabilir. Onun dışında ben çok fazla üzerine gidileceğini düşünmediğim için bu olayın, fazla da önemli olacağını düşünmüyorum.”

Başka ülkelerin çoktan üzerine gidip kendi sisteminin içerisinden def ettiği böyle bir örgütü Türkiye’nin hâlâ ortadan kaldıramamış olmanın ayıbını yaşadığını vurgulayan Fehmi Koru, şöyle devam etti:

“Belki bugün suskun davranıyor örgüt; kendi başını göstermiyor ve icraat yapmamış gibi bir izlenim vermeye sebep oluyor; ama her zaman biliyoruz ki bu örgüt, başını çıkartabilir. Bu örgüt, istediği şekilde havayı bozabilir ve sonunda çok istenmeyen şeyleri meydana getirecek tarzda gelişmeleri yaratabilir. O bakımdan, sulandırıldığı izlenimi verecek her şeyden kaçınmak lâzım; ama tabii baktığımız zaman, o kadro, o fotoğrafta bir araya gelen kadro, artık yaşını başını almış insanlardan oluşuyor. Öyle zannediyorum ki örgüt, kendisini her dönem yenileyen, her dönem tazeleyen, her dönem gençleştiren bir örgüt olduğu için, nostaljik bir görüntü bana veriyor doğrusu o fotoğraf. Sulandırmaktan kaçınmak lâzım ama olaya doğru teşhisler koymanın da bir biçimde yöntemini bulmamız gerekiyor.”

“Darbe ihtimali yok; iktidar hükümet değişikliğinden çekiniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neden “darbe” kelimesini kullanmış olabileceğinin sorulması üzerine ise Fehmi Koru, demokrasilerde “darbe” kelimesinin “ayıp bir sözcük” olduğunu belirterek darbe niyeti olanlar varsa, en ağır bir şekilde kınanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Darbe sözcüğünün şu günlerde yeniden kullanıma girmesini anlamakta zorlandığını anlatan Koru, insanların, artık 15 Temmuz’da olduğu gibi darbe girişimlerine karşı sokağa çıkarak tepki gösterdiklerini dile getirdi. Koru, “Dolayısıyla böyle bir ülkede yeniden darbe anlamına gelebilecek bir müdahalenin söz konusu olabileceğini düşünmek bile gerçeklerle bağdaşan bir durum değil.” dedi.

Geçmişte darbeler yaşamış olan bir ülkede iktidarın, darbe niyetine dair bir istihbarat alır almaz gereğini yapması gerektiğini ifade eden Koru, “O bakımdan, bugün de neredeyse tek başına iktidarı temsil eden cumhurbaşkanının, böyle bir girişim niyetinde olanlar varsa, bunu sokaklarda, meydanlarda veya televizyon ekranlarında telâffuz etmek yerine, o kişiler kimlerse, onlarla hesaplaşmayı gerektirecek şekilde müdahaleci bir tavır sergilemesi, çok daha uygun olur. Hepimiz de biliriz ki, böyle bir girişimde bulunma niyetinde olan insanlar, eğer ordu içerisindeyse ordu içerisinde, sivil hayatın içerisinde askerlerle ittifak hâlinde birileri varsa onlar ortaya dökülürler ve hepimiz bunu kınarız. Ben, gerçeklerle bugünün dünyasında, bugünün Türkiye’sinde bunun bağdaştığını sanmıyorum. Böyle bir ihtimalin de söz konusu olacağını düşünemiyorum.” diye konuştu.

Bu durumda neden darbenin gündeme getirilmiş olabileceğine ilişkin soru hakkında Koru, siyasette yeni gelişmelerin yaşandığını, muhalefet cephesinin güçlendiğini, iktidarın ve ortaklarının halk desteğinin azaldığını, bunun da fark edildiğini ifade etti.

“Bunun bir iktidar değişimine kadar varabileceği endişesi, böyle bir ifadenin kullanılmasını getiriyor. Hâlbuki sandıktan çıkacak olan herhangi bir sonuç ve o sonucu doğurabilecek olan siyasî faaliyetlerin darbelerle bir alâkası yok. Tam tersine bunlar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de demokrasi içerisinde çözüm arayan herkesin istediği, arzu ettiği bir şeydir.” diyen Koru, iktidarlarının devam etmesini isteyen siyasetçilerin, halkın beğendiği icraatlara dönmelerinin, bunu yapamayacak durumdalarsa da yeni gelişmeyi saygıyla karşılamalarının bekleneceğini kaydetti.

Bir başka soru üzerine Koru, siyasetteki çekişmelerin vatandaşın gündeminde olmadığını, en önemli sıkıntılarının hayat pahalılığı gibi ekonomik sıkıntılar olduğunu; hamasetle millî duyguları köpürtmenin kimseye bir fayda getireceğini düşünmediğini dile getirdi. Koru, hükümetin dış politika konularındaki her girişime kendilerini destek vermek zorundaymış gibi hisseden muhalefetin de kendi durumunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz