Yunanistan kara sularını 6 milden 12 mile çıkarmayı planlıyor..

0

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan Parlamentosundaki İtalya ve Mısır ile yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarının görüşüldüğü oturumda konuştu.

Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesince İyon Denizi adalarından Mora Yarımadası’nın ucuna kadar olan deniz bölgesinde “tartışılmaz egemenlik hakları olduğunu” savunan Miçotakis, “Yunanistan, sahada ne kadar güçlüyse müzakere masasında kendini o kadar güçlü hissediyor.” ifadesini kullandı.

Miçotakis, “Yunanistan’ın büyüdüğünü” ileri sürerek, “İyon Denizi’nde kara sularımızı 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı öngören yasa tasarısını yakında Parlamentoya sunacağız.” dedi.

Ülkesinin, “kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için kullanabileceğini” iddia ederek, İtalya ile İyon Denizi, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan MEB anlaşmalarını Yunanistan için “tarihsel ve siyasi öneme sahip” olarak nitelendirdi.

Yunanistan Parlamentosunda Mısır ve İtalya ile yapılan MEB anlaşmaları için bugün yapılması planlanan oylama yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yarına ertelenmişti. Atina yönetimi, 9 Haziran’da İtalya, 6 Ağustos’ta ise Mısır ile MEB anlaşmaları yapmıştı.

“Türkiye için yok hükmünde”

Türk Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB anlaşmasına ilişkin, “İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır.” açıklamasında bulunmuştu.

Kahire ile Atina yönetimleri arasında imzalanan sözde anlaşma, 18 Ağustos’ta Mısır Meclis Anayasa ve Yasama Komisyonu tarafından onaylanmıştı. Bu anlaşmalar, geçen hafta oylama öncesi komisyonların incelemesi için Yunan Parlamentosuna sunulmuştu.

300 sandalyeli Yunan parlamentosunda iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi, 158 milletvekiliyle salt çoğunluğu elinde bulunduruyor. Ana muhalefet partisi Syriza’nın 86, Değişim Hareketi Partisinin 22, Yunanistan Komünist Partisinin 15, Yunan Çözümü Partisinin 10 ve son olarak Mera25 Partisinin 9 sandalyesi bulunuyor.

Muhalefet partilerinin Mısır ile yapılan MEB anlaşmalarına “çekimser” veya “hayır” oyu kullanacağı tahmin edilse de salt çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partisinin oylarıyla anlaşmanın Parlamentodan geçmesi bekleniyor.

NATO, Doğu Akdeniz’de diyalog istiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz’deki tansiyonun diyalog yoluyla düşürülmesini istediklerini söyledi.

Stoltenberg, Berlin’de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı’na katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Stoltenberg, AB ülkelerinin bakanlarına NATO’nun Afganistan, Irak gibi ülkelerdeki faaliyetleri hakkında bilgi vereceğini aktardı.

Doğu Akdeniz konusuna değinen Stoltenberg, bölgede gerilimin düşürülmesi ve diyalog yolunun kullanılması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, “Türkiye ve Yunanistan yıllardır önemli NATO müttefikleridir. İttifak ruhu ve uluslararası hukuk temelinde Doğu Akdeniz’deki durumu çözmenin bir yolunu bulmalıyız. Almanya’nın ara buluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyorum.” diye konuştu.

Ankara ve Atina ile temas halinde olduğunu aktaran Stoltenberg, bir soru üzerine, Akdeniz’de devam eden İrini Operasyonu’ndan önceki AB’nin deniz misyonuna katkı verdiklerini, şimdiki AB misyonuna nasıl katkı vereceklerine baktıklarını ama konuyla ilgili yeni bir durum olmadığını söyledi.

Belarus sınırında NATO takviyesi yok

Belarus’taki durumu yakından izlediklerini belirten Stoltenberg, “Belarus halkı kendi geleceğine karar verme hakkına sahip olmalıdır. Bütün NATO müttefikleri Belarus’un egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duymaktadır.” dedi.

Stoltenberg, NATO’un bölgede askeri takviye yapmadığını vurgulayarak “Belarus’taki rejimin NATO’yu bahane ederek göstericilere baskı uygulama girişimi kesinlikle yanlıştır. Minsk’teki rejimin, dikkati iç meselelerden dış konulara çekme girişimi, kendi halkına şiddet uygulamak için bahane bulma çabaları kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Belarus yönetimine, halkın barışçıl gösteri ve ifade özgürlüğü gibi temel haklarına saygı duyması çağrısında bulundu.

Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesine de değinen Stoltenberg, Almanya’daki doktorların Navalnıy’ın zehirlendiğine yönelik bulgularından şüphe duymadıklarını belirtti.

Navalnıy’ın zehirlenmesi hakkında Rusya’nın şeffaf bir soruşturma başlatması gerektiğini dile getiren Stoltenberg, sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz