Kadir Gecesi Ne Zaman?

0
Mehmet Gündoğdu
Latest posts by Mehmet Gündoğdu (see all)

Ramazan ayının ilk günlerinden bu yana, sosyal medyada, Kadir Gecesi hakkında tasavvuf büyüklerinin keşif ve beyanları yazıldı.

İşte o keşif ve beyanlar!

“İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi keşfini bildirmiş ve ‘Ramazan pazar günü başlarsa Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir’ buyurmuştur.

Ebül Hasan Harkani de şöyle anlatıyor: “Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında 21. gece olurdu. Salı günü başladığında 27. gece, çarşamba günü başladığında 19. gece, perşembe günü başladığında 25. gece, cuma günü başladığında 17. gece, cumartesi günü başladığında 23. gece olurdu”.

İki muhterem tasavvuf büyüğü de aynı keşiften bahsediyorlar. Ancak bu keşif ve beyanlarda gözden kaçırılan bir ilginç nokta var: Ramazan ayı Cuma günü ile başlarsa (bu yıl olduğu gibi) Ramazan ayının 17. gecesi Kadir gecesidir keşfi…

Resulüllah ne diyor? 

Hz. Aişe (r.a.)’dan nakledilen bir rivayete göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Bana Kadir Gecesi gösterildi, sonra unutturuldu; artık onu Ramazan ayının son on gününde arayın.” (Buharî, İtikâf, 9).

Diğer hadis kaynaklarında da bu konu  ile alakalı pek çok hadis vardır.

Hz. Peygamberimizin bu sözü varken, ‘tasavvuf büyükleri mi doğru söylüyor,  yoksa Resulullah (a.s) mı?’ demek bile doğru değildir.

Bu keşif Resulüllahın çizdiği sınırların dışında bir beyan olup batıl ve gerçek dışıdır.

Esasen Kadir gecesi Kuran’da müstakil bir sure ile anlatılan mübarek gecelerden biridir. Bu surede hangi gece olduğu beyan edilmemiştir.

Ancak Ramazanın son on veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili hadisler vardır. (Müslim, Sıyâm, 219; Buhârî, Leyletü’l-Kadr, 3; Tirmizî, Savm, 72).  

Bu anlayış genel kabul görmüş olmakla birlikte;  (Müslim, Sıyâm, 207) asırlardır bütün İslâm ülkelerinde Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesinde kutlanmaktadır. Ancak bu kutlama son ongün içinde arama hadisine ters değildir.

Hatta bazı alimler,   –  لَيْلَةُ الْقَدْرِ  (Leylet’ül Kadir) deyimi 9 harften oluşmaktadır. Bu deyim, Kadir suresinde üç defa tekrar edilmektedir. 3 x 9 =27 olduğundan Kadir gecesinin de, Ramazan ayının 27. gecesi olduğuna kanaat getirmişlerdir.

Bütün bunlara rağmen bizim için esas olan Resulullah’ın beyanlarıdır.

 Zira O, Kadir gecesi şu gecedir diye  bir beyan buyurmuş değildir. Bilakis Ramazan ayının son on gününde aranmasını istemiştir.

Bunun kaynağı, Hz. Aişe’nin (r.a) şu hadisidir.

Hz. Aişe (r.a.)’dan nakledilen bir  rivayete göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Bana Kadir Gecesi gösterildi, sonra unutturuldu; artık onu Ramazanın son on gününde arayın.” (Buharî, İtikâf, 9)  Buharî’nin rivayetinde “Son on günün tek sayılarında arayın…” nakli de vardır.

İşte bu anlayıştan ötürü, başta Resulullah ve ondan sonra Ümmet’i Muhammed, bu güne kadar Kadir gecesini pas geçmemek için Ramazan ayının son on günlerinde itikafa girilegelmiştir.

Bizler de itikafa girmediysek bile bu günden itibaren işte on gün var önümüzde! 

Bu anlayış ile Ramazan ayının son on gününü ve gecesini değerlendirelim.

Vesselam.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz